Madrilenen zijn bang voor hun gebouwen

Voor de derde maal binnen een week stortte gisteren in de Spaanse hoofdstad een gebouw spontaan in. Twee werklieden kwamen om. Vorige week werd een slapende zwerver verpletterd en raakten elf passanten gewond toen op ongeveer een kilometer afstand een leegstaand gebouw bezweek. Een neerstortende muur van een gebouw in een buitenwijk van Madrid veroorzaakte de dood van een 12-jarig jongetje.

De instortingen hebben geleid tot een gebouwenpsychose onder de Madrilenen. De brandweer moest gisteren achttien maal uitrukken na telefoontjes van ongeruste bewoners die plosteling enge scheuren of klemmende deuren in hun woning ontdekten.

De aanhoudende regenval van de afgelopen maanden is door sommigen als boosdoener aangewezen. Madrid staat bekend om zijn ondergrondse riviertjes en waterverplaatsingen. Die zorgen regelmatig voor verrassingen in de vorm van spontane verzakkingen van het wegdek, groot genoeg om een aantal auto's in te laten verdwijnen, of schade aan gebouwen in de vorm van gescheurde muren of wegzakkende trapportalen.

Onderzoek naar de golf van ongevallen wijst eerder op het slordig naleven van de regelgeving. Het gebouw dat het gisteren begaf, had al vijf jaar geleden gerepareerd moeten zijn. Volgens de vakbonden vallen jaarlijks in Spanje 1.200 doden tijdens het werk, het dubbele van het Europese gemiddelde.