Londen wil leger inzetten in crisis mond- en klauwzeer

Het Britse leger is gevraagd de escalerende mond- en klauwzeercrisis te helpen bezweren. Het ministerie van Landbouw overweegt onder meer scherpschutters dieren in besmette, open terreinen te laten doden. Ook zou het leger kunnen worden ingezet om karkassen te vervoeren of te vernietigen en moeten militaire dierenartsen overwerkte burgercollega's bijstaan.

Het aantal gevallen is intussen opgelopen tot 183, nadat gisteren opnieuw negentien uitbraken van de virusziekte werden bevestigd, waaronder het eerste geval in de West-Midlands, een voorheen mond- en klauwzeervrij gebied.

Ook wordt overwogen een half miljoen schapen te slachten, die nu overwinteren in laaggelegen weiden en niet vervoerd kunnen worden naar hogergelegen zomergebied om te lammeren. Tot nu toe zijn 116.000 dieren geslacht en vernietigd van de 155.000 die daarvoor op de nominatie staan.

De boerenlobby en de regering van buurland Ierland lijken niet langer te geloven dat de crisis ,,onder controle'' is, zoals Nick Brown, de minister van Landbouw gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag zei. De National Farmers' Union (NFU), de boerenvakbond, zei op grond van de geografische spreiding, te vrezen dat de ziekte zich nu ook via de wind verspreidt.

Hugh Byrne, de Ierse minister van Natuurlijke Hulpbronnen, schrijft vandaag in de Britse krant The Independent dat het Verenigd Koninkrijk ,,de melaatse van Europa'' is, door de onachtzaamheid waarmee het de crisis te lijf gaat. Byrne noemde het eerder ,,schandalig'' dat Brown beperkte toestemming gaf voor het vervoeren van vee in ziektevrije zones.

Brown gaf gisteren toe dat de crisis ,,van een andere orde'' is dan eerst werd aangenomen, maar zei dat ook de nieuwe gevallen terug te voeren blijven op de eerste infectiehaard, een boerderij in noordoost-Engeland. ,,We kunnen alleen niet met zekerheid zeggen hoeveel ziektegevallen [vóór de drie weken geleden ingestelde quarantainemaatregelen] al in de nationale veestapel aanwezig waren'', aldus Brown. Premier Blair overlegt vandaag met de toeristensector die zich door het afgesloten platteland gedupeerd voelt. Hij zei dat de duur van de ziekte niet te voorspellen is.