Jaar geëist in zaak erfenis Chardzjiëv

Tegen de 48-jarige ex-notaris C.M. Privé, executeur-testamentair en oud-voorzitter van de Stichting Chardzjiëv, is voor de rechtbank in Amsterdam een jaar gevangenisstraf en een boete van 125.000 gulden geëist wegens valsheid in geschrifte.

Privé wordt verweten dat hij valse belastingaangifte heeft gedaan over de erfenis van de Russische kunstverzamelaar Chardzjiëv.

Officier van justitie H. de Graaff zei dat Privé als een ,,radeloze beroepsjurist in zijn radeloosheid is gaan knoeien'. De ex-notaris heeft geblunderd, meent de officier, door de waarde van de nalatenschap van Chardzjiëv op nihil te stellen. In werkelijkheid is de collectie miljoenen waard. Privé streepte dit weg tegen een vermeende claim uit Rusland, maar bij de officier gaat deze wisseltruc er niet in. Volgens de officier is nooit iets gebleken van een Russische claim.

Chardzjiëv kwam als illegale Russische immigrant begin jaren negentig naar Nederland. Na zijn overlijden beheerde de Stichting Chardzjiëv zijn nalatenschap. Het doel was de bijna 1600 tekeningen, schilderijen en gouaches van grote Russische kunstenaars, onder wie Malevitsj, bijeen te houden. Voorzitter en enig bestuurslid Privé wijzigde de statuten, waardoor hij een deel van de collectie kon verkopen.

Volgens de officier bekleedde Privé als voorzitter van de stichting en executeur-testamentair twee functies die conflicteerden. Hij beticht de ex-notaris van gebrek aan professionaliteit. Volgens de officier declareerde hij voor zijn werk zeven miljoen gulden. Volgens advocaat J. Pen klopt dit ,,van geen kant'. Pen wilde in het openbaar niet verder op het honorarium van zijn cliënt ingaan.

Uitspraak 27 maart.