`Ik bemoei me niet met de opstelling'

Arbiter Jaap Uilenberg (50) verruilt met onmiddellijke ingang de fluit voor de functie van technisch directeur bij FC Twente. ,,Ik heb ervaring met agressie.''

Hij stond bekend als een scheidsrechter die de gemoedstoestand van de voetballers goed aanvoelde. Volgens onafhankelijke waarnemers was hij in de jaren negentig de beste arbiter van Nederland. Jaap Uilenberg debuteerde in de jaren tachtig in het betaalde voetbal, nadat hij in de jaren zeventig als speler van hoofdklasser Sportclub Enschede voor het eerst de fluit ter hand nam. Hij leidde 420 profduels op landelijk niveau en 64 internationale wedstrijden.

Twee jaar geleden moest hij, na twee jaar dispensatie te hebben gekregen, met pensioen van de KNVB. Hij ging naar de rechter om zijn gedwongen afscheid aan te vechten. Hij werd in het gelijk gesteld. Twee weken geleden nam Uilenberg bij RKC-NAC stiekem afscheid als scheidsrechter. De Lossenaar gaat een baan in het bankwezen tijdelijk combineren met de functie van technisch directeur bij FC Twente. Vanaf 1 juni is hij fulltime in dienst bij de Enschedese club, die op zoek is naar een opvolger van hoofdcoach Fred Rutten. Dwight Lodeweges, de huidige trainer van FC Zwolle, is de belangrijkste kandidaat om Rutten op te volgen.

Waarom maakt u het seizoen niet af als scheidsrechter?

Uilenberg: ,,Ik wil elke schijn van competitievervalsing voorkomen. Nou floot ik de laatste jaren toch al niet bij FC Twente. Ik ben een echte Tukker. Ik heb afscheid genomen in Waalwijk, wat wil ik nog meer?''

Heeft u geen gebrek aan ervaring als bestuurder van een profclub?

,,Het kan heel verfrissend zijn om niet uit de trainerswereld te komen. Bovendien heb ik geen ambities om op de stoel van de trainer te gaan zitten. Ik zal me niet met de opstelling bemoeien. Verder heb ik ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Ik weet wat agressie en vergaderen is.''

Uw voorganger Theo Vonk werd voor zijn vertrek bedreigd door de harde supporterskern van Twente. Leuke baan staat u te wachten.

,,Een goed contact met de achterban is prioriteit. Ik heb als docent trainingen, veiligheid en agressie ervaring op dit gebied. Als scheidsrechter heb ik ook bijna nooit problemen gehad met supporters. Als je de wedstrijd vlot laat verlopen, is er ook minder trammelant op de tribunes.''

Is al duidelijk wie de opvolger van de huidige coach Fred Rutten wordt?

,,Ik begin net gesprekken te voeren. Morgen praat ik met Lodeweges. Het spreekt voor zich dat ik al over de nieuwe trainer heb nagedacht. Ik hoop dat we op zeer korte termijn duidelijkheid kunnen geven.''

Wat is uw dieptepunt als scheidsrechter?

,,De overtreding van Dani op doelman Lodewijks bij Ajax-PSV van een paar jaar geleden. Ik had niks onreglementairs gezien. De televisiebeelden maakten duidelijk dat ik fout zat. En nog steeds zeg ik: godverdorie, ik kon er niks aan doen.''

En uw hoogtepunt?

,,Ik heb drie hoogtepunten. Twee keer mocht ik een halve finale van de Europa Cup fluiten. En mijn eerste wedstrijd op een uitverkocht Wembley vergeet ik nooit meer. Ik had de rillingen op mijn lijf.''

Deelt u de kritiek op het belabberde niveau van de Nederlandse arbiters?

,,Je moet altijd streven naar een hoger niveau, maar het peil is niet lager dan in de rest van Europa. De baan is wel een stuk zwaarder geworden, sinds ik in 1983 begon. Toen werd een wedstrijd door één camera gevolgd. Nu staan er misschien wel zestien camera's langs de kant. Een foutje wordt meteen uitvergroot. Het spel is ook veel sneller geworden. Er is minder ruimte en daardoor is het minder overzichtelijk. Als scheidsrechter moet je met de ontwikkelingen mee groeien.''

Krijgt u nog een mooi afscheid van de voetbalbond, die u te vroeg met pensioen heeft gestuurd?

,,Ik heb geen problemen met de KNVB. Er wordt nog iets voor mij geregeld, maar niet op het veld. Ik had in mei de bekerfinale mogen fluiten, maar dat heb ik bewust afgehouden. Het is mooi geweest.''

    • Jaap Bloembergen