Hermans wil zelfs méér dan 1 miljard

Minister Hermans wil meer dan een miljard gulden voor onderwijs bij de behandeling van de voorjaarsnota. Zijn eis is hoger dan die van de Algemene Onderwijsbond, die één miljard extra eist.

De VVD-bewindsman noemt daarom de driedaagse estafettestaking, die gisteren begon, `voorbarig'. De AOb heeft gedreigd, als het bedrag van een miljard gulden er bij de Voorjaarsnota niet komt, uit elk overleg met het ministerie te stappen. De leden gaan dan zelf hun werkdruk verlagen door geen overuren meer te draaien en geen klassen van zieke collega's meer op te vangen.

Om de wensen kracht bij te zetten, begon de AOb gistermiddag een driedaagse estafettestaking. Zuid-Holland en de drie zuidelijke provincies waren het eerste doelwit, zo'n vijftig scholen sloten daar de deuren, duizenden leraren staakten. Vandaag zijn noord en oost Nederland aan de beurt. De AOb verwacht hier een nog grotere opkomst, omdat ze in het zuiden traditioneel minder leden hebben. De andere bonden staan niet achter de actie.

Hermans vindt de staking ,,slecht voor onderwijs, leerlingen en ouders''. De eis van een miljard gulden extra bij de voorjaarsnota vindt de VVD-bewindsman aan de magere kant. ,,Mijn ambities liggen duidelijk hoger.''

Hermans zei gisteren dat hij nog deze week een gesprek zal hebben met zijn partijgenoot, minister Zalm van Financiën. Volgens Hermans gaat het niet alleen om meer geld voor onderwijs maar ook om onderwijsvernieuwing. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het zogenaamde `schoolbudget' waarbij scholen een vast bedrag krijgen dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden.

Door scholen meer vrijheid te geven, wil Hermans het onderwijs aantrekkelijker maken. Dat recente investeringen niet onmiddellijk resultaat opleveren, verbaast Hermans niet. ,,Ik kan wijzen op 22 jaar verwaarlozing.''