Guijt beticht Benfica van falsificatie

De voorzitter van de raad van toezicht van Vitesse, C. Guijt, overweegt juridische stappen tegen voormalig voorzitter van Benfica, mr. J. Vale e Azevedo.

De Portugees zou een valse handtekening hebben gezet onder een gefingeerd koopcontract waaruit moest blijken dat makelaar Guijt voor 55 miljoen gulden grond had gekocht rondom het stadion van Benfica. Dit gebeurde volgens het stuk op 19 juni, een dag voordat Guijt, technisch bestuurslid H. Veenendaal en Benfica het eens werden over de transfer van Pierre van Hooijdonk.

Uit een rapport van accountantskantoor Deloitte & Touche, dat Benfica doorlichtte en een schuldenlast constateerde van circa 240 miljoen gulden, bleek drie weken geleden reeds dat Guijt Holding BV de grond zou hebben gekocht. Na bestudering van de stukken concludeerden advocaten dat er sprake is van een falsificatie. De handtekening van Guijt, die ontkent gesproken te hebben over een dergelijke transactie, zou op een slordige wijze zijn nagemaakt. Er is ook geen notariële akte opgesteld, noch een aanbetaling gedaan. Vitesse vermoedt dat Azevedo de financiële situatie van Benfica beter heeft willen afschilderen dan die in werkelijkheid is. Dit wordt bevestigd door de advocaat van Benfica. Azevedo zit al enige tijd vast wegens fraude.

Vitesse wacht nog altijd op een vergoedingssom van vijftien miljoen gulden voor Van Hooijdonk. Voorzitter J. Vaessen bestrijdt dat er bij de onderhandelingen destijds grove fouten zijn gemaakt. Zo zou door Vitesse geen bankgarantie zijn verlangd, zou het contract niet volgens Nederlands recht zijn opgemaakt en werd ook de BTW niet geregeld.

Vaessen stelt dat deze zaken in het basiscontract van 20 juni inderdaad niet werden vastgelegd. Later is dit, met uitzondering van de bankgarantie, wel gebeurd. ,,In het eerste contract hebben slechts bedragen gestaan en de verdeling van het geld. Eind september is door beide partijen een definitieve overeenkomst getekend waarin bijbehorende zaken wel waren uitgewerkt. Dat stuk beantwoordde ook aan het Europese recht. Benfica vecht het contract ook niet aan. De club kan alleen niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.''

De kwestie van de bankgarantie is volgens Vaessen simpel. ,,Van Hooijdonk wilde weg en wij konden hem niet tegenhouden. Dat was ook niet reëel gezien de bedragen die ermee gemoeid waren. Wij hebben wel degelijk een bankgarantie geëist, maar Benfica wenste die niet te tekenen omdat de club domweg geen geld had.''

Aangezien Vitesse niet over de vergoedingssom voor Van Hooijdonk kon beschikken, raakte de Arnhemse club begin dit jaar opnieuw in acute financiële nood. Vitesse zag zich genoodzaakt een bedrag van tien miljoen gulden te lenen bij beleggingsmaatschappij Reggeborgh van eigenaar D. Wessels. De transactie heeft grote beroering gewekt onder FC Twente-supporters. Wessels is een trouwe fan van de Enschedese club en de broer van Twente-voorzitter H. Wessels.

Reggeborgh heeft het contract dat Vitesse afsloot met Benfica over Van Hooijdonk, als onderpand gekregen. Daarnaast betaalt de club een forse rente (tot dertien procent). De lening heeft een voorlopige looptijd tot eind augustus.

Vaessen gaat ervan uit dat Benfica dan inmiddels over de brug is gekomen. ,,Iedereen die je in de voetbalwereld spreekt denkt dat Benfica betaalt'', aldus de Vitesse-voorzitter. ,,De vraag is alleen wanneer. We hebben een brief van de huidige voorzitter Vilarinho dat Benfica eind januari een miljoen dollar zou overmaken. In maart, april zou de rest komen. We hebben nog niets gezien. Vilarinho zegt: `Ik kan niet betalen. Ik wil eerst orde op zaken stellen'. Van een kale kip kun je niet plukken. Benfica is van plan naar de beurs te gaan. Dan kan de hele financiële situatie worden schoongeveegd.''

Vaessen zegt nog genoeg ijzers in het vuur te hebben als Benfica het geduld van Vitesse verder op de proef stelt. ,,We weten hoe we beslag moeten leggen. Er komt volgend seizoen een claim op de eventuele Champions League-inkomsten. Maar de UEFA en de FIFA zullen dit toch ook niet over hun kant laten gaan?''