Experts op zoek naar bodem van de Nasdaq

Beleggers op Nasdaq hebben één schrale troost. De duikeling van de technologiebeurs met elf procent in twee dagen tijd komt ook voor de experts als een verrassing.

De verrassend slechte dag op de Amerikaanse beurzen bleek gisteren net zo verrassend voor beleggers als voor experts te zijn. Niemand had zien aankomen dat de technologiebeurs Nasdaq in twee dagen meer dan 11 procent zou dalen.

,,We bevinden ons in onbekende wateren'', gaf Louise Yamada, hoofd van technische analyse bij Salomon Smith Barney toe. De dollar staat hoog, de werkloosheid is laag en de Nasdaq-index staat 62 procent lager in vergelijking met zijn hoogste niveau een jaar geleden. Volgens Yamada kan het industrieel gemiddelde van Dow Jones nu dalen door de 10.000-grens en de Nasdaq heeft als volgende ijkniveau 1.800. ,,Dat niveau valt samen met het technische beginniveau van 1994'' en werkt volgens technisch analisten mogelijkerwijs als een bodem voor de aandelenkoersen.

De waarschuwingen van Yahoo, Intel en Cisco vorige week zijn menig belegger te veel geworden en gisteren kwam daar Ericsson nog bij. Is er dan niets meer heilig? ,,Het is allemaal hetzelfde liedje met een nieuw couplet'', aldus Bill Meehan, marktanalist bij Cantor Fitzgerald. Volgens Meehan zal de Nasdaq nog verder zakken en is er geen zicht op betere bedrijfsresultaten.

Richard Bernstein, analist bij Merrill Lynch, stelde vast dat iedereen nu weer eens kon zien dat aandelen risico's met zich meebrengen. Volgens Bernstein is het nog te vroeg om alweer te gaan beleggen in technologie-aandelen. Hoewel aandelen als Cisco, Oracle en Sun op hun laagste niveau staan in twee jaar is nog niet duidelijk dat de sector al een bodem heeft bereikt. ,,Al het geld dat aan de zijlijn blijft, kan misschien beter ergens anders in worden belegd dan nog langer aan de zijlijn te blijven'', zei hij.

Ondertussen kijken de markten met een scheef oog naar de Federal Reserve, het systeem van centrale banken in Amerika, waarvan wordt verwacht dat die volgende week de rente op de geldmarkt terugbrengt met een half procentpunt tot 5,0 procent. Er is dan anderhalf procentpunt van de geldmarktrente afgegaan sinds 1 januari van dit jaar.

Tot een nieuwe impuls lijkt dat niet te leiden, want Wall Street heeft die verlaging al lang ingecalculeerd. Volgens sommigen loopt de `Fed' zelfs achter de ontwikkelingen aan en zal de rente snel verder omlaag moeten. De rentevergadering na die van volgende week is pas in mei. Kan de economie het zo lang uitzingen?

Wayne Angell, voormalig Fed-gouverneur en nu werkzaam bij Bear Stearns, denkt dat als de rente volgende week een half procent wordt verlaagd de `Fed' nog steeds achter de ontwikkelingen aanloopt. Hij stond destijds nog wel bekend als een `hawk', een inflatievechter, maar nu kan ook volgens hem de rente niet hard genoeg naar beneden. Er zijn er meer die er zo over denken. ,,Na volgende week moet nog minstens een procentpunt van de rente af om enige stimulans te krijgen'', aldus Graham Tanaka van het Tanaka Growth Fund. ,,De `nieuwe economie' is in een recessie.'' Als de Fed ,,zijn voet op de keel van het monetair beleid houdt'' zal volgens hem de `oude economie' in de val worden meegesleept.

    • Lucas Ligtenberg