Ericsson op verlies, koers daalt 20 pct

Het Zweedse Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van infrastructuur voor mobiele telefonie, verwacht over het eerste kwartaal van dit jaar 4 tot 5 miljard Zweedse kroon te verliezen, dat is 440 tot 500 miljoen euro.

In januari had het concern voorspeld dat het geen winst, maar ook geen verlies zou maken. De omzet in het eerste kwartaal zal niet met 15 procent stijgen, zoals in januari voorspeld, maar net zo hoog of zelfs iets lager uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2000.

Beleggers waren diep geschokt en een golf van pessimisme verspreidde zich over de Europese beurzen en vervolgens over Wall Street. De koers van Ericsson kelderde gisteren op de beurs van Stockholm met 20 procent.

De koersval nam concurrent Nokia op de beurs van Helsinki mee op sleeptouw. Nokia tuimelde met 9,5 procent. Siemens op de beurs van Frankfurt met 5 procent.

Ericsson schrijft het verlies vooral toe aan de neergang van de Amerikaanse economie. Telecombedrijven stellen er hun investeringen uit en hetzelfde doet zich intussen ook voor in Europa, aldus het bedrijf. Ericsson had eerder al besloten zijn noodlijdende divisie mobiele telefoons (vorig jaar 24 miljard Zweedse kroon verlies, 454 miljoen euro) uit te besteden. Het stelt nieuwe saneringsmaatregelen in het vooruitzicht, omdat nu ook zijn veruit grootste divisie, die infrastructuur maakt voor telecombedrijven, door de malaise in de telecomwereld is aangetast.

Ericsson had al eerder gezegd dat het meer geld moet steken in onderzoek naar de toepassing van de derde generatie mobiele telefonie (3G, ook wel UMTS genaamd, waarmee mobiel internetten snel en soepel mogelijk wordt). Weliswaar krijgt het veel orders van telecombedrijven, maar het extra onderzoek verlaagt zijn marges. Met andere woorden: wegens technologische problemen loopt 3G vertraging op. Daarbij komt dat de telecombedrijven, waarvan er vele onder grote schulden gebukt gaan, hun investeringen in 3G vertragen. Vodafone, het grootste mobiele telecombedrijf ter wereld, zei vorige week dat 3G in Europa nog wel vijf tot zes jaar op zich laat wachten.

NTT Docomo, dat als eerste mobiele telecombedrijf in de wereld al vanaf 1 mei met 3G in Japan begint, maakte gisteren bekend dat maar twee van de elf bedrijven waarmee het contracten heeft gesloten voor de levering van 3G-mobieltjes en -diensten die ook inderdaad op tijd kunnen leveren. Daartoe behoren niet Ericsson en Nokia.