DE ZIEKENOMROEP (2/4)

,,Stilletjes en met bleek gezichtjes komen sommige patiëntjes de studio binnen. Maar na afloop gaan ze met een blos op hun wangen terug naar boven, naar hun kamer. Daar doen wij het allemaal voor.'' Susanne Roggen (41) is samen met Froukje Postmus eindredacteur bij Emma TV in Amsterdam. De omroep maakt drie keer per week een rechtstreeks tv-programma voor en met de patiënten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het AMC. Roggen: ,,Wij brengen informatie en amusement. In elke uitzending behandelen we een thema, waarbij de kinderen zelf kunnen meedoen. Voor de ouderen nodigen we ook gasten uit als een boswachter of snowboarder of bekende mensen als Marco van Basten of zanger Xander van Volumia. We hebben het nooit over ziektes of behandelingen. Als iemand daarover begint proberen we hem zo snel mogelijk af te leiden.''

Emma TV bestaat twintig jaar. Er werken circa 50 vrijwilligers en twee beroepskrachten: een coördinator en een technicus. De omroep wordt volgens Roggen zeer serieus genomen. ,,Wij zijn volledig opgenomen in de psychosociale hulpverlening. We hebben denk ik waargemaakt dat wij waardevol kunnen zijn voor het welzijn van de patiëntjes.'' De omroep krijgt geld van de Stichting tot Steun van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Roggen: ,,Daarnaast krijgen we veel steun van grote leveranciers van apparatuur.''

In de toekomst wil Emma TV vooral professioneler gaan werken. Roggen: ,,Zowel wat betreft tv maken als het omgaan met zieke kinderen. Daarnaast streven we naar continuïteit. Het valt soms niet mee om medewerkers te vinden voor met name de middagprogramma's.'' Van een personeelstekort lijkt vrijdagavond geen sprake. Twintig medewerkers spannen zich in voor het discussieprogramma. Nu alleen de kinderen nog. Van de drie gasten in de uitzending heeft de 11-jarige Linde nog wel een mening over gekkekoeienziekte en pesten per SMS. Luciano (11) daarentegen lijkt vooral overdonderd door de lichten en de camera's.

(Tekst Jan Benjamin, foto Evelyne Jacq)

    • Jan Benjamin