Beurs Amsterdam beperkt verlies na koersval Nasdaq

De Amsterdamse beurs heeft het verlies na de koersdalingen in Amerika en Japan vanochtend beperkt weten te houden. De beursindex AEX stond omstreeks het middaguur één procent lager.

Daarmee bereikte de Amsterdamse beurs het laagste niveau in veertien maanden. Aan het begin van de beurshandel stonden de 25 grootste fondsen in Amsterdam, de AEX-index, zonder uitzondering op verlies, maar in de loop van de ochtend trad herstel in. Tegen de middag veerden juist de technologieaandelen op, aangevoerd door Philips en ASM Lithography. De AEX-index noteerde op dat moment een verlies van 1,02 procent tot 577,11 punten.

De toon werd gisteravond gezet door de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die ruim 6 procent verloor en op 1.924 punten uitkwam. De beurs van Tokio verloor vanochtend bijna 3 procent, waardoor de Nikkei-index voor het eerst sinds zestien jaar onder het niveau kwam van 12.000 punten. Grote verliezers in Tokio waren technologiefondsen als Sony, NEC en Fujitsu.

In New York haalden vooral winstwaarschuwingen van technologiebedrijven Intel, Cisco en Ericsson de Nasdaq-index onderuit. Op vrijdag was deze beurs al vijf procent gedaald. Het Zweedse telecombedrijf Ericsson zag de koers in Stockholm met 20 procent dalen, na de bekendmaking van een verwacht verlies van zeker 440 miljoen euro dit kwartaal.

Een jaar geleden stond de Nasdaq-index op ruim 5.000 punten. Sinds het record van maart vorig jaar is de Nasdaq-index nu 61,9 procent geaald. Die daling overtreft de neergang in 1973-1974, toen de Nasdaq de grootste verliezen tot nu maakte, met een totale daling van 59,9 procent. Het waren gisteren niet de internetfondsen die het meest verloren – 7,2 procent – maar de biotechaandelen, namelijk 8,4 procent.

Behalve de Nasdaq kwam gisteren ook de Dow Jones-index, waar meer traditionele bedrijven in zijn opgenomen, op verlies te staan. Deze beursindicator verloor ruim 4 procent tot 10.280 punten.

Ericssonpagina 15

Nasdaqpagina15