Arts gehoord over klonen van mensen

De afdeling Rome van de Italiaanse artsenassociatie wil gynaecoloog Severino Antinori ondervragen over zijn plannen om een mens te klonen. Hij kan een waarschuwing krijgen, maar zou ook uit de medische stand gezet kunnen worden.

Antinori was vrijdag een sterspreker op een congres in Rome over het klonen van mensen. Samen met de Amerikaanse arts Panos Zavos leidt hij een internationaal team van artsen dat claimt binnen een jaar een mens te kunnen klonen. Het gemak waarmee Antinori ethische bezwaren opzij schuift, heeft een storm van kritiek losgemaakt.

,,Wij zijn tegen iedere vorm van het klonen van mensen'', zei Benito Meledandri, voorzitter van de sectie Rome van de artsenassociatie. Het is nog onduidelijk wanneer Antinori zal worden gehoord.

Klonen is op dit moment niet wettelijk verboden in Italië, maar het parlement staat op het punt de Europese Conventie voor de rechten van de mens en bio-ethiek goed te keuren die is opgesteld door de Raad van Europa. Een protocol in deze conventie verbiedt het klonen van mensen.

Antinori heeft gezegd dat hij en zijn collega's hun experimenten in een Middellandse-Zeeland willen uitvoeren. Berichten dat ze daarvoor naar Israël zouden gaan, zijn meteen tegengesproken door het Israëlische ministerie van Gezondheid. Dat preciseerde dat ook in Israël het klonen van mensen verboden is.

Tegen de krant Il Giornale zei Antinori gisteren dat zijn team ook naar Cyprus of naar landen in de voormalige Sovjet-Unie kan gaan. Hij voegde daaraan toe dat hij de lokale wetten zal respecteren, maar dat zijn onderzoek therapeutische doelen heeft en uiteindelijk heel de mensheid ten goede zal komen. Ook Cyprus heeft al laten weten geen toestemming te geven voor Antinori's experiment.

De bedenkingen van zijn Italiaanse collega-artsen zijn volgens Antinori het resultaat van pressie vanuit ,,de media en religieuze instellingen''. Het Vaticaan heeft zich fel gekeerd tegen het klonen van mensen. Giovanni Bianchi, een leider van de Italiaanse Volkspartij, onderdeel van de regeringscoalitie, omschreef Antinori en zijn collega's als ,,Frankenstein-artsen''. Het hoofd van de Italiaanse Nationale commissie voor bio-ethiek, Giovanni Berlinguer, zei zaterdag dat het klonen van mensen zowel op wetenschappelijke als ethische gronden ontoelaatbaar is.

    • Marc Leijendekker