Arrest in oude zaak

Een 53-jarige man uit Almere is afgelopen zaterdag gearresteerd in verband met een dodelijke schietpartij in 1983. Dit heeft de politie in Amsterdam bekendgemaakt.

De identiteit van de man kwam naar voren tijdens hernieuwd sporenonderzoek. Bij de aanwijzingen die tot de aanhouding leidden ,,gaat het níet om DNA'', aldus een politiewoordvoerder vanmorgen.

Evenals de politiekorpsen in Utrecht en Groningen heeft Amsterdam een zogenoemd `cold case-team' dat oude dossiers over moorden opnieuw bekijkt op bewijsmateriaal. Dit gebeurt in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten en het Nederlands Forensisch Instituut, dat onder meer DNA-onderzoek in strafzaken doet. Het onderzoeken van alle oude moord- en zedenzaken, waartoe minister Korthals (Justitie) vorig jaar opdracht gaf, is vaak sterk gericht op het vinden van DNA, nu technologische ontwikkelingen het mogelijk hebben gemaakt meer informatie uit oude DNA-sporen te halen.

Bij de schietpartij kwam destijds de eigenaar van een lampenzaak in de Amsterdamse Van Woustraat, J.J.N. van Weerdenburg, om het leven.

De politie, die de zaak sinds september met acht rechercheurs onderzoekt, wil in het belang van het onderzoek vooralsnog geen verdere mededelingen doen.