Zondag, spare rib-dag

Nu zijn ze nog over drie dagen verspreid: De bovenste plank en Uitgelicht op de vroege zondagavond, Podium en Volgspot op de late zondagavond, Coulissen op vrijdagavond, Andermans veren op de vroege zaterdagavond en Volgspot Live op de late zaterdagavond. Maar vanaf 25 maart zet Radio 2 alle programma's over cabaret, kleinkunst, musical en aanverwante genres in het theateramusement op de zondagavond, de één na de ander, van 6 uur 's avonds tot 1 uur 's nachts.

,,Dat lijkt mij allemaal wat veel van het goede'', zegt één van de betrokken programmamakers. ,,Je zendt Nova, Netwerk en 2 Vandaag toch ook niet achter elkaar uit? Volgens mij wordt het allemaal wat eenvormiger en dat vind ik geen vooruitgang.'' Een tweede vergelijkt de nieuwe rangschikking meesmuilend met ,,onbeperkt spare ribs eten''. En een derde is afwachtend: ,,We moeten maar zien wat ervan komt. Misschien blijkt het straks een nuttige ingreep te zijn. Maar ik vrees dat je veel van hetzelfde te horen zult krijgen.''

Door de inrichting van het Nederlandse omroepbestel zendt Radio 2 elke week maar liefst zeven verschillende kleinkunstprogramma's uit. In sommige worden alleen platen gedraaid, in andere wordt de muziek afgewisseld met gesprekjes en feitelijke informatie – het één journalistieker dan het ander – en in de derde variant komen artiesten hun nummers uit het theater voor de microfoon ten gehore brengen. Eén ding hebben ze gemeen: vaak richt men zich naar de theateragenda; de première van cabaretier X of musicalproducent Y blijft zelden onvermeld. Het lijkt nogal heilloos dat op één hoop te gooien.

Maar vanzelfsprekend is Kees Toering, de zendercoördinator van Radio 2, het daar niet mee eens. ,,Ik hoop juist dat het een verbetering is'', zegt hij. ,,We beginnen nu met de bestaande programma's achter elkaar te zetten, in de wetenschap dat dat nog niet de ultieme invulling van een nieuw schema is. Wat ik hoop, is dat er nu op een natuurlijke manier samenwerkingsverbanden tussen de verschillende programma's gaan ontstaan. Dat het een organische beweging wordt, en dat de makers zelf na een tijdje gaan zeggen: het zou mooier zijn als we het zus of zo gaan doen.''

De nieuwe zondagavondprogrammering is voor Toering onderdeel van een operatie die op vrijdag 23 maart begint. ,,Op dit moment zijn de weekend-avonden, waartoe ik ook de vrijdag reken, de laatste plek waar de overzichtelijkheid voor de luisteraar nog te wensen overlaat. Her en der zijn er programma's van allerlei soorten en maten. Daarom heb ik de omroepen voorgesteld die avonden elk een eigen thema te geven, met het theateramusement op de zondag.''

Volgens de zendercoördinator trekken de kleinkunstprogramma's gemiddeld zo'n 25 tot 30.000 luisteraars. ,,Als we er op deze manier mee blijven doorgaan,'' vreest hij, ,,gaat dat reservaat-achtige ons misschien wel eens opbreken. Ik vind het doodzonde dat er niet méér naar wordt geluisterd. Het zou mooi zijn om tweemaal zoveel luisteraars te halen.''

Vaststaat dat de makers heel wat meer zullen moeten coördineren. Ze zullen elkaar vooraf moeten vertellen wie hun gasten zijn en wat er verder te berde wordt gebracht. Menigeen kijkt daar niet verlangend naar uit. ,,Maar als dat niet goed gebeurt'', aldus Toering, ,,krijg je natuurlijk overlappingen en dubbelingen.''

Voorts zal iedereen zich, om problemen te voorkomen, voortaan aan de eigen formule moeten houden. Zo heeft Andermans veren, dat bestaande cabaret-opnamen per thema rangschikt, de laatste tijd af en toe een artiest als gast in de studio. Een aardige afwisseling, volgens de makers. Maar dat kan straks makkelijk botsen op de plannen van anderen.

Toering zinspeelt op meer samenwerking. Voor de luisteraars zou het mooi zijn als dat lukte. In elk geval zijn heel wat theaters op de zondagavond dicht.

    • Henk van Gelder