Zelfs de trainer van Ajax is nu labiel

Zo labiel blijven de voetballers van Ajax zich gedragen dat ook trainer Co Adriaanse niet op een consequent beleid valt te betrappen. In het spectaculaire duel met FC Groningen mocht zowaar de reeds afgeschreven Aron Winter weer eens opdraven om een 3-2 voorsprong te verdedigen. Maar ook in een nieuwe rol als hangslot op de kwetsbare defensie van Ajax kon de 33-jarige middenvelder gisteravond niet voorkomen dat Groningen drie keer een achterstand repareerde. De met 3-3 afgesloten slapstick illustreerde vooral waarom Ajax zich niet hoeft te bemoeien met de titelrace tussen Feyenoord en PSV.

De op leeftijd rakende vedetten Winter en Witschge wachten bij Ajax al een tijdje tot ze door de vuilnisman worden opgehaald, want coach Adriaanse heeft er geen geheim van gemaakt dat hij van de routiniers af wil. Terwijl Witschge zijn tijdelijke rentree in de basis afgebroken zag door een blessure, zat Winter al sinds november vorig jaar vastgeklonken aan de reservebank. Laatdunkend stelde Adriaanse onlangs vast dat hij ook niet overweegt ,,Bennie Muller en Sjaak Swart op te stellen'', alsof Winter en Witschge nu al tot de bejaarden moeten worden gerekend. Volgens Johan Cruijff toont Adriaanse met zijn houding een gebrek aan respect voor de ,,cultuurdragers'' van Ajax.

Ook de nieuwe Sparta-trainer Willem van Hanegem herkende in Adriaanse niet langer ,,de sociaal-democraat, die hij zegt te zijn''. Hardnekkig hield Adriaanse echter vast aan zijn opvatting dat Winter als rechtshalf slechts een stand-in kan zijn voor aanvoerder Galasek. Voor de bij Ajax zo zwak ingevulde positie van rechtsback zou de oud-international volgens Adriaanse niet in aanmerking komen, hoewel hij daar wel speelde in de benefietstrijd voor de slachtoffers van de Volendamse cafébrand.

Zo kwijnde Winter langzaam weg op de reservebank en werd hij door zijn trainer ook officieel in de uitverkoop gedaan. Voor het eerst sinds het duel met RKC op 30 november deed Adriaanse gisteren weer een beroep op de middenvelder, toen hij niet alleen zijn visie, maar ook de huisstijl van Ajax weer eens geweld aandeed. Zo weinig vertrouwen heeft de 52-jarige coach in zijn verdediging, dat hij Ajax in de tweede helft tegen Groningen tot een veredelde counterploeg ombouwde. De schaduwspits werd geschrapt en Winter moest ,,de gaatjes in de defensie vullen'', zoals Adriaanse zijn opdracht omschreef. Daar is de voormalige aanvoerder dus nog goed genoeg voor.

Zo riep Ajax de stormloop van Groningen over zichzelf af en Winter zal zich zonder voldoening aan de anonimiteit hebben ontworsteld. Een vermoedelijk al even gefrustreerde invaller bij Groningen zorgde in de 86ste minuut voor gerechtigheid. Vanuit het niets passeerde Curovic met een schitterend schot Ajax-keeper Grim en gelaten constateerde coach Adriaanse ,,dat het geen toeval is'' dat Ajax drie keer een voorsprong verspeelde. De aanvallers weigerden de hen geboden ruimtes na rust namelijk te benutten.

De Ajax-trainer probeert wel vaker een kerstkaart van Anton Pieck zo te vervalsen dat hij op een doek van Monet lijkt. Hoe moet bijvoorbeeld spits Machlas zich hebben gevoeld, toen Adriaanse vorige week voor de camera's van de Amsterdamse omroep AT5 zijn verlangen uitsprak naar een ,,Appie Happie-spits''? De doldwaze openingszetten van FC Groningen en Ajax in het uitverkochte Oosterpark-stadion – met vier treffers binnen het kwartier – hadden inderdaad niet misstaan in een stripverhaal. Dat zal Adriaanse niet hebben bedoeld, toen hij refereerde aan een breekijzer als Twente-aanvaller Vennegoor of Hesselink, die de verkapte oproep om te solliciteren beleefd in ontvangst nam.

Gisteravond nuanceerde Adriaanse zijn uitspraken. ,,Spits 9B'' hoe verzin je het? mag volgens de Ajax-coach ook een ,,type Drent'' zijn. Hij had immers met leedwezen geconstateerd hoe de technisch beperkte stormram van FC Groningen Ajax-verdediger Pasanen de stuipen op het lijf had gejaagd. De snel beledigde Machlas wenste echter niet te worden vergeleken met een stripfiguur, al leek de Griek daar gisteren wel erg veel op. Na welgeteld achttien seconden schoot de Groningen-keeper Beukenkamp de bal tegen de hand van de opspringende Machlas, die het geschenk in dank aanvaardde: 0-1.

Hoe de woedende Groningen-coach Jan van Dijk in die actie van Machlas een opzettelijke handsbal kon ontdekken, was een raadsel. De Griek deed in de tweede helft bijna iets terug voor de Groningers door de bal zomaar op zijn doelman terug te spelen. Maar de vrijstaande Drent koos vervolgens voor een hakballetje op de meegelopen Hugo. Grim kon de bal simpel oprapen. Machlas mocht meteen inrukken voor Winter, die de deur bij Ajax ook niet wist te vergrendelen. Zo blijven de Amsterdammers op gepaste afstand van Feyenoord derde in de eredivisie. Dat is maar goed ook, want alleen in een stripverhaal wordt een ploeg met zo'n rammelende defensie als Ajax rechtstreeks toegelaten tot de Champions League.

    • Robèrt Misset