Zapatistas praten met leden Congres

Mexicaanse rebellen van de indiaanse beweging van `Zapatistas' begonnen vandaag in Mexico-Stad onderhandelingen met leden van het Congres over de invoering van een wet die de rechten van indianen moet beschermen.

Gisteren werden de Zapatistas, onder aanvoering van hun leider `subcomandante' Marcos, door tienduizenden enthousiaste betogers binnengehaald in de hoofdstad, na een demonstratieve tocht door 12 deelstaten. De zogeheten `Zapatour' werd voor het merendeel beveiligd door federale veiligheidstroepen en politiemensen. President Vicente Fox, die begin december vorig jaar werd ingehuldigd, zond vier dagen na zijn aantreden een wet naar de Senaat waarin de 10 miljoen Mexicaanse indianen een zeker autonomie wordt gegund. Fox heeft ook duidelijk gemaakt dat hij een eind wil maken aan de impasse tussen rebellerende indianen in de deelstaat Chiapas en het leger. De president steunde de `Zapatour', maar miet overal werden Marcos en zijn medestanders hartelijk ontvangen: de gouverneur van de deelstaat Querétaro gaf de lokale politie opdracht de karavaan niet te beschermen en verklaarde dat Marcos als `verrader' de doodstraf verdiende.

Vandaag begonnen Marcos en 23 andere Zapatista-aanvoerders onderhandelingen met leden van de Comisión de Concordia y Pacificación (Commissie van Eendracht en Pacificatie) uit het Congres in de Nationale School voor Antropologie en Geschiedenis in het zuiden van Mexico-Stad. Tijdens de `Zapatour' heeft Marcos verklaard dat hij niet van plan is de hoofdstad te verlaten voordat de wet die de indianen meer autonomie geeft, is aangenomen door het Congres.

Gisteren zei Marcos tegenover duizenden aanhangers: ,,Laat er geen nieuwe dageraad zijn in Mexico zonder dat de vlag plaats biedt aan ons, zij die van dezelfde kleur zijn als de aarde.''Hoewel er onduidelijkheid is over de ware identiteit van Marcos, zou hij net als de meeste van de 100 miljoen Mexicanen van gemengd indiaans-Spaanse herkomst zijn.