Villa bébé

Het lied is uit, de kaars wordt liefdevol uitgeblazen. Tijd voor een middagdutje in kinderdagverblijf Villa bébé aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag. De kinderen waggelen naar de grote slaapkamer, waar ze worden uitgekleed en in hun ledikant of hangwieg worden gelegd. Jos Hendriks is directeur van de stichting Vill'ABB die op vier locaties in de betere Haagse wijken op antroposofische wijze in totaal driehonderd kinderen opvangt. Villa bébé is een niet-gesubsidieerde organisatie waarvoor per kind jaarlijks ruim 26.000 gulden moet worden neergeteld, ,,een paar procent'' duurder dan de gemiddelde particuliere opvangplaats, zegt Hendriks. Wat je ervoor terugkrijgt is kinderopvang ,,van hoge kwaliteit''. De kinderen gaan ,,als broertjes en zusjes'' met elkaar om in een huiskamerachtige ambiance met ,,natuurlijke materialen''. Smurfenmuziek en teletubbies zul je er nooit aantreffen. Bij mooi weer zijn er uitstapjes naar bos, water en duin. De maaltijden zijn biologisch-dynamisch. Roken is taboe.

Onlangs kwam Villa bébé ongunstig in het nieuws, toen de gemeente Den Haag de kinderopvangers liet weten duizend gulden dwangsom per overtreding te eisen als ze niet snel het aantal gekwalificeerde medewerkers zouden opschroeven. De Haagse GGD had ,,na klachten van ouders'' bij herhaalde controles vastgesteld dat er te weinig deskundig personeel aanwezig is voor te veel kinderen. ,,De kinderen krijgen te weinig aandacht'', zegt jeugdarts Mariet Monné, hoofd van de afdeling toezicht kinderopvang bij de Haagse GGD. ,,Ze worden onvoldoende verzorgd. Wat wij hebben aangetroffen is een kind dat apart was gezet in een halletje met een deken over zijn wagentje.'' Tien kinderen worden door verontruste ouders thuis gehouden. Michèle Wijnants, woordvoerder van de ouders: ,,Wij willen dat onze kinderen 's avonds niet alleen een schone luier en een volle maag hebben, maar ook een leuke dag hebben gehad.'' Onlangs is gezien dat acht van hun kinderen onder begeleiding van twee meisjes de drukke Benoordenhoutseweg overstaken zonder van het zebrapad gebruik te maken.

Villa bébé vecht de gemeentelijke dreigementen juridisch aan. ,,Het personeel is wel degelijk bekwaam'', zegt Hendriks. De gemeentelijke verordening rept van ,,functionarissen'' die voldoende opleiding moeten hebben om een groep kinderen onder hun hoede te nemen. Maar, stelt de Haagse advocaat Hans Besselink daar tegenover, nergens worden die opleidingseisen expliciet gesteld. En wat is bekwaam? Liever dan baby's te weigeren ,,en ouders met de problemen op te zadelen'' neemt Villa bébé extra buitenlandse krachten uit antroposofische hoek in dienst, al dan niet nog studerend. Hendriks laat zich ontvallen dat als er dan toch mensen onbekwaam moeten worden genoemd, dat de inspectrices van de Haagse GGD zijn. ,,Als je onverhoeds binnenloopt tijdens een verstilde sfeer opgeroepen door euritmie, moet je niet verbaasd zijn dat je huilende kinderen aantreft. Kinderen zijn heldervoelend als het om dat soort verstoringen gaat.''

    • Arjen Schreuder