Vijf doden bij rellen Maleiers en Indiërs in Kuala Lumpur

Bij gevechten tussen Maleiers en etnische Indiërs in een buitenwijk van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn de afgelopen dagen ten minste vijf mensen om het leven gekomen en enkele tientallen gewond. De Maleisische premier Mohamad Mahathir probeerde gisteren de gemoederen te bedaren en zei dat er geen sprake is van vooropgezette aanvallen uit etnische motieven. De media is gevraagd met terughoudendheid te berichten over de incidenten en geen onjuiste informatie te verspreiden waardoor de situatie zou kunnen verergeren.

De ongeregeldheden zouden afgelopen donderdag zijn begonnen na een ruzie over een ingeslagen autoruit. Bewoners van de betreffende buitenwijk zouden etnische Indiërs hebben aangevallen met machetes, stokken en ijzeren staven. Volgens de politie waren honderden mensen betrokken bij het geweld. Drie Indiërs werden gedood en 37 mensen gewond. Gisteren kwam het opnieuw tot een botsing toen een begrafenisstoet van Indiërs een huwelijksfeest van Maleiers passeerde. Zonder nadere bijzonderheden te geven, zei de politie gisteravond dat het totaal aantal doden tot vijf is gestegen.

Maleisië is een etnisch diverse samenleving. Ongeveer de helft van de Maleisiërs zijn Maleiers. De twee andere grote etnische gemeenschappen zijn de Chinezen (ongeveer 25 procent van de bevolking) en de Indiërs (ongeveer 7 procent). De Maleisische regering is er op bedacht spanningen tussen de groepen te voorkomen, terwijl haar beleid de afgelopen decennia er tegelijkertijd op was gericht de economische achterstandspositie van de Maleiers te verbeteren. Spanningen tussen de Maleiers en de Chinezen leidden eind jaren zestig tot hevige rassenrellen in Kuala Lumpur, waarbij honderden doden vielen, de meesten Chinezen. De rassenspanningen speelden eerder al een rol bij het besluit van Singapore om zich in 1965 van Maleisië af te splitsen.