Vier bladen Anne Frank: ruim 7 ton

De Nederlandse staat heeft 300.000 dollar (711.000 gulden) betaald voor de vier ontbrekende bladen uit het dagboek van Anne Frank. Dat is 180.000 dollar meer dan een jaar geleden werd bekendgemaakt.

Dat heeft minister Hermans (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. De bladen zijn sinds enkele maanden in het bezit van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Vanmiddag presenteert het NIOD de herziene wetenschappelijke uitgave, inclusief twee tot voor kort onbekende fragmenten.

De vier dagboekbladen werden drie jaar geleden ontdekt. Ze bleken in het bezit te zijn van Cor Suijk, voormalig directeur van de Anne Frank Stichting en vertrouweling van Otto Frank, de vader van Anne. De twee fragmenten bevatten kritische passages over het huwelijk van de ouders van Anne Frank en zouden om die reden door vader Frank buiten het dagboek zijn gehouden.

Suijk wilde de vier bladen alleen aan Nederland afstaan als de staat financiële steun zou bieden aan het werk van de Holocaust Education Foundation, een Amerikaanse charitatieve instelling die onderwijs- en bijscholingsprojecten over de massamoord op de joden organiseert. Vorig jaar spraken Suijk, het veilinghuis Christie's en minister Hermans af dat, in ruil voor een bijdrage van 120.000 dollar, de bladen binnen een jaar naar Nederland zouden komen. Christie's zou donaties werven voor de Amerikaanse instelling waaraan Suijk als medewerker verbonden is.

De instelling zei in totaal 1,2 miljoen dollar nodig te hebben. Christie's bleek onvoldoende geld te hebben opgehaald, aldus Hermans. Daardoor is een tot dusver onbekende clausule uit het contract in werking getreden, op basis waarvan Hermans de Nederlandse bijdrage van 120.000 dollar heeft verhoogd tot 300.000 dollar. Hermans heeft de Tweede Kamer hierover vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd.

De Nederlandse staat kreeg in 1980, uit de nalatenschap van Otto Frank, de oorspronkelijke handschriften van Anne Frank. Op basis daarvan werd in 1986 een wetenschappelijke uitgave verzorgd door het NIOD. De auteursrechten van het dagboek zijn in handen van het Anne Frank Fonds in Basel. Nu de staat in het bezit is van de ontbrekende bladen, heeft dit fonds toestemming gegeven aan het NIOD voor een nieuwe, volledige uitgave. De gebonden versie, 764 pagina's, gaat 75 gulden kosten en is vanaf morgen te koop. Bij het boek wordt voor het eerst ook een integrale versie van de verhalen van Anne Frank geleverd.