Verdachte meldt zich bij tribunaal

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Blagajo Simic heeft zich vandaag vrijwillig overgegeven aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Simic, die inmiddels het Joegoslavische staatsburgerschap heeft, verklaarde vanmorgen voor vertrek van Belgrado naar Schiphol dat hij zich ,,geheel vrijwillig'' meldt. ,,Ik ben er absoluut van overtuigd dat ik onschuldig ben en ik ben er zeker van dat ik dat zal bewijzen.''

Simic (1960) was tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina de belangrijkste politicus in Bosanski Samac, een stad in het noorden van Bosnië aan de grens met Kroatië. De politicus zou zich tussen september 1991 en december 1993 hebben beziggehouden met het voorbereiden en uitvoeren van de etnisch zuiveringen in en rondom de stad. Na de overname van Bosanski Samac en het omliggende gebied in het voorjaar en de vroege zomer van 1992 werden met geweld tienduizenden Bosnische moslims en Kroaten verdreven.

Simic wordt door het tribunaal als verantwoordelijke aangeklaagd voor onder meer de vervolging en deportatie van burgers op politieke, raciale, en religieuze gronden. Als lokale leider, die zichzelf in 1992 uitriep tot burgemeester van Bosanski Samac, wordt hij ook verantwoordelijk gehouden voor de daden van zijn ondergeschikten.

De aanklacht tegen hem dateert van 1995. Dat Simic zich nu vrijwillig meldt bij het tribunaal wordt in verband gebracht met de toenemende internationale druk tegenover de Joegoslavische regering om intensiever te gaan samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal.

Tegenover het persbureau Reuters zei Simic zichzelf, zijn familie en het Joegoslavische en Servische volk ,,te willen ontdoen van de last die de verdenkingen met zich meebrengen''. Volgens zijn advocaat is het voor het eerst dat een burger van Joegoslavië zich vrijwillig meldt. Biljana Plavsic, een andere politicus die zich vrijwillig meldde, is Bosnisch-Servisch.

De verdachte werd vanochtend op Schiphol door de marechaussee opgewacht en vervolgens naar het tribunaal in Den Haag gebracht.