Variété met Paul de Leeuw

In de reeks theaterclubs: Paul de Leeuw presenteert een serie vrolijke zaterdagavonden in het oude Luxor-theater. Elke week iets anders.

Als een circusbaas paradeerde Paul de Leeuw zaterdagavond over het podium van het oude Luxor-theater. Dit hele jaar verzorgt hij hier de programmering, en dat zullen we weten. Op werkdagen speelt hij samen met Hans Kesting en Edwin de Vries de komedie Art, maar de zaterdag blijft steeds vrij voor een afwisselende reeks avonden waar hij het heft in handen heeft.

De eerste avond, onder de titel Avondje Amusement, bleek een ietwat chaotisch programma te omvatten met diverse gasten, 22 uit de zaal geplukte `kandidaten' en een achtmans-orkest van John van Eijk. Frédérique Spigt zong, de columniste Carrie las een komisch verhaaltje over natuur in Rotterdam voor, de Portugese zangeres Monica Triga herinnerde aan Porto, de andere Culturele Hoofdstad van dit jaar, Tobi Rix bespeelde zijn onvolprezen toeteriks-claxons, Wilfried de Jong legde twee bezoekers in badhanddoek op de massagetafel en het nieuwe duo Martine Sandifort en Alex Klaasen, winnaars van het Cameretten-festival van dit jaar, trad veelbelovend aan.

Tussendoor liet De Leeuw zijn `kandidaten' van alles nadoen – ongeveer zoals Mies Bouwman dat destijds deed in Eén van de acht, maar zonder winnaars en dus ook zonder spannend competitie-element. Als dit een test voor een nieuwe tv-formule was, moet daar nog heel wat aan worden gesleuteld. Vertrouwder was de videoverbinding met het Big Bopper-huis, waar Annie de Rooy in eenzaamheid haar dagen slijt: alle anderen allang weggenomineerd en zij mag er niet uit. In de gedaante van Bob de Rooy peperde De Leeuw haar dat nog eens extra in.

Pas na half twaalf kon het toneel eindelijk worden leeggeruimd om plaats te maken voor café De Kwakbol, waar het publiek – net als na elke voorstelling van Art – nog een tijdje kan vertoeven. Komende zaterdag ontvangt De Leeuw aankomende en gevestigde cabaretiers, en verder vermeldt het programma onder meer een meezing-avond met The Sound of Music, een voorpremière van de nieuwe tv-serie van Arjan Ederveen, en solo-optreden met Cor Bakker, een Mens en Gevoelens-avond met Paul Haenen, een bevrijdingsconcert (op 5 mei) met vader en dochter Paay en een avond samen kijken naar het Eurovisie Songfestival. In het najaar wordt de reeks voortgezet.

    • Henk van Gelder