Uilenberg verruilt fluit voor FC Twente

Jaap Uilenberg is met onmiddellijke ingang gestopt als scheidsrechter in het betaalde voetbal. De 50-jarige arbiter is als opvolger van de in november vertrokken Theo Vonk benoemd tot technisch directeur van de voetbalclub FC Twente.

Uilenberg beëindigde op vrijdag 2 maart in Waalwijk zijn scheidsrechterscarrière met het duel tussen RKC en NAC. Daarna heeft de scheidsrechter de voetbalbond verzocht hem voorlopig niet aan te wijzen voor wedstrijden. Uilenberg: ,,Ik vond niet dat ik kon praten met de ene en kon fluiten bij de andere club.''

Uilenberg debuteerde op 4 december 1983 als scheidsrechter in het betaalde voetbal met de wedstrijd Eindhoven-Heerenveen. Hij floot in totaal 420 duels in ere- en eerste divisie, leidde drie keer de nationale bekerfinale en werd 64 keer bij een internationaal duel aangesteld. Hij was bovendien twaalf jaar lang bestuurslid van de belangenorganisatie voor scheidsrechters. Ook die functie legt Uilenberg neer.

De scheidsrechter, die eerder door de voetbalbond wegens zijn leeftijd was afgevoerd van de lijst, keerde vorig jaar na een gewonnen rechtszaak terug op de velden. FC Twente koos hem als technisch directeur vanwege zijn ,,brede ervaring'' in de voetballerij.

Uilenberg begint met onmiddellijke ingang bij FC Twente, dat tot dusver een tegenvallend seizoen kent. Eén van zijn eerste taken is het vinden van een nieuwe hoofdtrainer. Coach Fred Rutten heeft aangekondigd aan het einde van het seizoen te zullen vertrekken. Uilenberg was naast zijn baan als scheidsrechter werkzaam bij ABN-Amro, als docent-trainingen veiligheid en agressie.