Talibaan zeggen dat beelden zijn vernield

Van de twee eeuwenoude boeddhabeelden in Bamiyan is vrijwel niets meer over dan puinhopen aan de voet van de rotswand waaruit ze waren uitgehouwen. De beelden zijn door de Talibaan op ,,professionele'' wijze vernietigd.

Dat is gisteren bekendgemaakt in Pakistan na een ontmoeting tussen secretaris-generaal Kofi Annan en minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmed Muttawakil, van de Talibaan-regering in Afghanistan.

Op een persconferentie in Islamabad zei Annan dat de Talibaan zichzelf en de islam een slechte dienst hebben bewezen met het besluit om alle beelden in Afghanistan te vernietigen. Annan toonde zich teleurgesteld dat protesten en oproepen van de internationale gemeenschap de Talibaan er niet van hebben weerhouden hun beeldenstorm voort te zetten.

Overigens zei Annan niet te kunnen bevestigen dat de twee grote boeddhabeelden in Bamiyan inderdaad met de grond gelijk zijn gemaakt. Minister Muttawakil ,,heeft bevestigd dat alle verplaatsbare beelden (in Afghanistan) zijn vernietigd en dat begonnen is met de ontmanteling van de twee (boeddha)beelden, maar hij kon me niet zeggen hoever de sloopwerkzaamheden waren gevorderd'', zei Annan.

Hulpverleners hebben evenwel gezegd dat er weinig meer over is van de beelden in Bamiyan. Ze baseren zich op uitlatingen van functionarissen van de Talibaan en op verklaringen van niet nader aangeduide ooggetuigen. Buitenlandse journalisten worden nog steeds niet toegelaten in Bamiyan, zodat er geen onafhankelijke bevestiging is. Een hulpverlener zei dat de twee beelden waren veranderd in puinhopen en dat de vernietiging op ,,professionele'' wijze was uitgevoerd. Volgens hem werd het grootste beeld afgelopen donderdag opgeblazen, en het tweede beeld vrijdag. De sloop werd uitgevoerd onder leiding van de Talibaan-minister van Defensie.

Minister van Buitenlandse Zaken, Muttawakil, zei gisteren desgevraagd dat ,,er niet zo veel meer over is'' van de beelden. Hij zei ook dat de vernietiging ,,volledig een binnenlandse, godsdienstige aangelegenheid'' is van Afghanistan. Zaterdag al liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad weten dat een missie van de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Moinuddin Haider, naar Kandahar was mislukt en dat de Talibaan niet van plan waren op hun besluit tot vernietiging terug te komen. Muttawakil zei gisteren dat de interventies van Pakistan en andere islamitische landen slechts zijn ingegeven uit politieke overwegingen van ,,verzoening'', maar dat er van de islamitische wereld geen fatwa ( een islamitisch decreet) is uitgegaan waarin de vernietiging van de beelden wordt veroordeeld als onjuist. Gisteren kwam een delegatie van de Islamitische Conferentie Organisatie aan in Kandahar. ,,We erkennen dat al deze beelden behoren tot het (pre-islamitische) erfgoed van Afghanistan'', zei minister Muttawakil, ,,maar we zullen niets bewaren dat strijdig is met ons geloof.''

VN-topman Annan bezoekt vandaag vluchtelingenkampen in Pakistan, waar meer dan een miljoen mensen verblijven. Door de burgeroorlog in Afghanistan en aanhoudende droogte is de stroom vluchtelingen naar Pakistan sinds afgelopen september sterk aangezwollen. Volgens de VN zijn de leefomstandigheden in de kampen erg slecht. Annan wil dat een oplossing wordt gevonden voor de 80.000 Afghanen in een provisorisch opgezet kamp in Jalozai, nabij Peshawar. Ze leven onder plastic zeilen en er is geen sanitair. De Pakistaanse autoriteiten hebben de hulpverlening aan dat kamp goeddeels stilgelegd om de vluchtelingen te dwingen terug te keren.