Staat doet belang TPG in verkoop

De Nederlandse overheid wil het belang in TNT Post Group (TPG), moederbedrijf van PTT Post, de komende jaren terugbrengen naar 10 procent, van 43,3 procent nu.

Dat heeft topman A. Scheepbouwer van TPG vanochtend bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Vanochtend is de inschrijving op 7,3 procent van de aandelen begonnen. De staat verwacht hiermee 800 miljoen euro (ruim 1,7 miljard gulden) te verdienen, op basis van de slotkoers van TPG afgelopen vrijdag. De opbrengst gaat naar de staatsschuld. Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt het belang in TPG nog verder terug te willen brengen, voorlopig tot ongeveer 34,9 procent en later tot 10 procent.

De aandelen zijn uitsluitend in Europa en alleen aan institutionele beleggers aangeboden. De inschrijving sluit aanstaande donderdag. ABN Amro Rothschild en Morgan Stanley Dean Witter begeleiden de transactie.

De overheid doet ook afstand van het recht om commissarissen bij het logistieke bedrijf te benoemen. De postconcessie zal alleen nog voor de postdivisie van TPG gelden in plaats van voor het hele bedrijf, zoals nu het geval is. Ook het `bijzondere aandeel' van de overheid zal nog uitsluitend voor PTT Post gelden.

De ministers van Verkeer (Netelenbos) en Financiën (Zalm) verwachten na de emissie van deze week in 2001 geen aandelen TPG meer te verkopen. De verkoop van de rest van de aandelen is volgens de ministers afhankelijk van het beursklimaat en de reactie van Kamerleden. Volgens Scheepbouwer past de emissie precies in het streven van de overheid om belangen in bedrijven, zoals ook in telecombedrijf KPN, steeds verder af te stoten. ,,Het heeft niets te maken met mogelijke allianties van TPG'', zei hij vanochtend. TPG verwacht deze week nog goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen over de samenwerking die het met British Postoffice en Singapore Post wil beginnen.

De omzet van TPG steeg vorig jaar met 16,4 procent tot 9,9 miljard euro. De nettowinst steeg vorig jaar met 25,5 procent tot 526 miljoen euro (511 miljoen euro na aftrek van de verkoop van bedrijfsonderdelen). De omzet van de postafdeling groeide het minst hard, een autonome groei van 0,9 procent tot 3,7 miljard euro. De Expressdivisie (pakjes) groeide autonoom met 8,6 procent tot 4,1 miljard euro en de omzet van de Logistieke divisie groeide met 7 procent tot 2,2 miljard euro.