Somber wijkportret

De Millinxbuurt op Rotterdam-Zuid, door de Nieuwe Revu in 1997 omschreven als `rotste buurt van Nederland', leeft wat op. In november 1999 kreeg de wijk landelijke bekendheid toen de politie de buurt hermetisch afsloot en iedereen die wilde passeren fouilleerde. Er werden 31 arrestaties verricht en vijf vuurwapens en twaalf slag- en steekwapens inbeslaggenomen.

Ruim een jaar later zijn er aanzetten tot verbeteringen in de wijk, die niet meer omvat dan zeven straten en een groot plein. In het eerste kwartier van Hans Polaks documentaire Maak de Millinxbuurt mooier! wordt al meteen duidelijk dat er in de verloederde buurt, vol met dichtgetimmerde panden, nog veel moet gebeuren. De Millinxstraat is dan wel sterk opgeknapt en met de aanleg van een parkje is begonnen, maar een groot deel van de huizen moet nog worden gerenoveerd en ook Antilliaanse dealers en drugsgebruikers zijn nog volop aanwezig.

Politiechef Frank den Rooijen wil ze niet al te hardhandig te lijf gaan omdat de drugsoverlast zich dan naar de aangrenzende wijken zal verplaatsen en ,,dat willen we ook niet''. De junks worden gedoogd en mogen in een gebruikerspand hun dope genieten. De realist Den Rooijen merkt op dat je met minder bewoners ook minder klachten hebt. Bovendien kun je niet verwachten dat verslaafden, daklozen en dealers na vijftien jaar van de ene op de andere dag verdwijnen.

Bewoner Dik Soeteman wilde zijn huis verkopen en vertrekken. ,,Maar ik schrok zo van de prijs, ik zou er zelfs op verliezen.'' Daarom heeft hij maar een aangrenzend pand gekocht om het ,,tot een paleisje om te verbouwen''. Samen met andere bewoners zoals Maarten Dijkerman en Masja Parlevliet, wil hij er toch een chique buurt van maken. Masja: ,,Maar het kost wel energie, meer dan in een buurt waar alles oké is.'' Het zal volgens deze rasoptimiste nog wel vijf jaar duren – maar zij gelooft erin.

Ook doen zij mee aan de toneelvoorstelling Millinxsoap, bedoeld om de problemen in de buurt bespreekbaar te maken. Nieuwe bewoners worden uitgenodigd mee te doen aan de repetities voor een nieuwe uitvoering. ,,Want materiaal is er nog steeds genoeg.''

Ondanks buurtgeest, goede bedoelingen en de gedrevenheid van bewoners blijft de documentaire een sombermakend portret. Aan het slot betrekt een jong stel een pas gerenoveerde woning. Maar hoelang zullen zij daar blijven wonen?

Maak de Millinxbuurt mooier!, VARA, Ned.3, 20.55-22.00u.

    • Markus Meulmeester