Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de veiling van 10.000 flessen wijn waaronder flessen van wereldberoemde wijnhuizen waarvoor circa 3.000 gulden betaald moet worden. Voorts faillissementsverkopen van teakhouten tuinmeubelen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de Landelijke Sinti Organisatie die morgen samen met het European Roma Centre de Geuzenpenning voor hun strijd tegen discriminatie van Sinti- en Roma-zigeuners ontvangt. Ook aandacht voor de voorzitterscrisis bij de PvdA. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Gesprek met de schrijver Salman Rushdie over zijn boekenweekgeschenk en een reportage uit Frankrijk over corruptie bij benzinemaatschappij Elf. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Kenyon confronts. Paul Kenyon gaat in Spanje op zoek naar criminelen die hun brood verdienen met het bedriegen van Engelse migranten. Afl.: Costa del con. BBC1, 20.30-21.00u.

Open university: In pursuit of pleasure. Serie over het effect van sociale veranderingen op vrouwen in de 18de eeuw. Voor een korte periode zorgden dansavonden, theater en lusthoven ervoor dat vrouwen onbeschaamde genotzoekers konden zijn. Desondanks bleven een smetteloze reputatie en een echtgenoot hoog in aanzien staan. Afl.: Off to town. BBC2, 20.30-21.00u.

Maak de Millinxbuurt mooier. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.55-22.00u.

De wereld is klein. Reportage over een jonge Vlaamse vrouw die wil integreren in Marokko. Canvas, 20.55-21.30u.

Dokument: Rood op straat. Tweede deel van een drieluik over Pluspunt, het project dat langdurig werklozen inzet om Amsterdam-Oost weer op te knappen. Ned.1, 22.56-23.43u.

Sound on film. Serie over de samenwerking tussen regisseurs en filmcomponisten. Werner Herzog en John Taverner maken een korte film over een Mexicaanse pelgrimage. BBC2, 0.20-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Peter Tatschell, het boegbeeld van de Britse homobeweging die onlangs in Brussel probeerde de Zimbabwaanse leider Robert Mugabe te arresteren. Voor Mugabe zijn homo's namelijk gelijk aan honden. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de actrices Linda de Mol en Monique van de Ven en AVRO-presentatrice Pia Dijkstra. RTL4, 22.50-23.45u. en herhaling RTL5, 0.15-1.15u.

MUZIEK

Single luck. Vijfde aflevering in een serie over wereldhits met vanavond I can help (1974/1975) van Billy Swan. Ned.3, 20.27-20.55u.

AMUSEMENT

Waskracht! Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.00-20.27u.

Hilversum geeft het beste van zichzelf. Show in het kader van de actie Stop Aids Now. Met optredens van Ilse DeLange, Joe Jackson, René Froger en André Rieu. 20.25-22.55u.

The Comedy Factory. Nieuwe reeks uitzendingen met stand-up comedians. Vanavond de Cubaan Angel Salazar die in films als Scarface en Carlito's Way heeft gespeeld en T.Rexx. Ned.3, 22.55-23.30u.

FILM

The Osterman Weekend (Sam Peckinpah, 1983, VS). Onduidelijke thriller van Peckinpah (The Wild Bunch, Straw Dogs), naar de bestseller van Robert Ludlum, waarin Rutger Hauer een televisiepresentator speelt die door de geheime dienst wordt bestookt met verborgen videocamera's tijdens een vriendenreünie in zijn buitenhuis. Ook met John Hurt, Meg Foster, Dennis Hopper. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Joyriders (Bradley Battersby, 1999, VS). Stichtelijk drama over suïcidale man (Martin Landau) die, vlak voordat hij de hand aan zichzelf slaat, wordt ontvoerd door drie gewelddadige tieners, waarna ze onder zijn invloed langzaam tot inzichten komen. Fox, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995, VS). Uitstekende Stephen King-verfilming over de getroubleerde relatie tussen een journaliste (Jennifer Jason Leigh) en haar moeder (Kathy Bates) die wordt verdacht van de moord op haar werkgeefster. De reconstructie van haar leven heeft nogal wat verrassingen in petto. ZDF, 22.15-0.15u., nagesynchroniseerd.

. Trois couleurs: bleu (Krysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Zwitserland/Polen). Eerste deel van Kieslowski's trilogie over de principes van de Franse Revolutie – Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap – beschrijft het rouwproces van een vrouw (Juliette Binoche) die haar man en kind verloren heeft. Winnaar van een Gouden Leeuw lijkt o.m. te gaan over de dolgedraaide vrijheid van meningsuiting, die gevoelens exploiteert en prostitueert. Menigeen ergerde zich groen en geel aan de mystificatiezucht en bombastische retoriek van de apocalyptische moralist. TV5, 22.15-24.00u.

Jaws 2 (Jeannot Szwarc, 1978, VS). Flauw vervolg op Steven Spielbergs succesfilm is een fantasieloze nabootsing van het origineel, met behoud van politiechef Roy Scheider, echtgenote Lorraine Gary en burgemeester Murray Hamilton. Haai lust dit keer vooral tieners. BBC1, 1.00-2.50u.

Die junge Sünderin (Rudolf Jugert, 1960, Duitsland). Conservatief drama over een meisje dat een rijke echtgenoot aan de haak wil slaan, maar in plaats daarvan oneerbare voorstellen krijgt. Morgen, ARD, 10.30-12.00u.

. The Tarnished Angels (Douglas Sirk, 1957, VS). Adaptatie van William Faulkners roman Pylon. In het Amerikaanse zuiden van de Depressie raakt journalist Rock Hudson gefascineerd door stuntvliegers, onder wie oorlogsveteraan Robert Stack en parachutespringster Dorothy Malone. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.