Saatchi moet foto's verwijderen

Onschuldige vakantiekiekjes of krachtvoer voor pedofielen? De Britse zedenpolitie houdt het op het laatste. Scotland Yard heeft de Londense Saatchi Gallery tot donderdag de tijd gegeven om twee foto's weg te halen, nadat bezoekers hadden geklaagd dat het om kinderporno zou gaan.

De twee foto's maken deel uit van een tweejarig fotoproject waarin de Amerikaanse fotografe Tierney Gearon haar familieleven zegt te documenteren. Op de ene foto dragen haar naakte zoontje (4) en dochtertje (6) op het strand een identiek toneelmaskertje. Op de andere foto staat het jongetje in de sneeuw te plassen. De foto's zijn onderdeel van de tentoonstelling I am a Camera, waarmee Saatchi de grens wil verkennen tussen achteloos registeren en doelbewust kijken.

Scotland Yard bevestigde drie klachten te hebben gehad, maar wil niet bevestigen om welke foto's het gaat, noch dat de galerie is gevraagd ze weg te halen. Jenny Blythe, samensteller van de tentoonstelling, zei echter dat de politie onderzoekt of Saatchi vervolgd kon worden als de galerie de foto's niet zelf verwijdert. Blythe weigert dat vooralsnog te doen omdat de foto's niet ,,wulps'' noch ,,seksueel provocerend'' zouden zijn, de criteria van de zedenwet.

Fotografe Gearon verdedigde gisteren haar werk. ,,Mijn kinderen zijn prachtig en dit zijn mooie, onschuldige plaatjes'', vertelde ze in The Observer. ,,Ik ben trots op de tentoonstelling, ik heb niets fout gedaan'', aldus de fotografe. ,,Het is simpelweg niet waar dat ik mijn kinderen seksueel exploiteer.''

De Britse overheid probeert al langer de indruk te vermijden pedofielen aan te moedigen. De gevoeligheid is toegenomen na de recente lustmoord op de achtjarige Sarah Payne, en na de aanhouding en veroordeling, vorige maand, van een reeks Britse pedofielen, die wereldwijd via internet opereerde onder de naam Wonderland. Politie-invallen in musea of galeries zijn zeldzaam. Britse politie haalde voor het laatst in de jaren '70 materiaal weg uit een galerie: lithografieën van John Lennon.

    • Hans Steketee