Recordregen een jaar voor Winterspelen

Bij de WK afstanden in Salt Lake City zijn vijf wereldrecords verbeterd. Evenveel wereldbesttijden bleven onaangetast op de hoogste overdekte schaatsbaan (1.423 meter) ter wereld, over een jaar het podium van de olympische schaatswedstrijden.

De Canadese sprintster Catriona LeMay opende het recordfestival vrijdag met een wereldrecord op de 500 meter. In januari had ze haar eigen record al aangescherpt tot 37,4 seconden, nu liet ze als wereldkampioene 37,29 afdrukken. Bij de mannen heroverde de Japanner Hiroyasu Shimizu op die afstand zijn wereldrecord. Hij verdedigde zijn afstandstitel met verve en onttroonde de Canadees Jeremy Wotherspoon, die met 34,63 de snelste tijd in handen had. De Japanse olympisch kampioen reed zaterdag in zijn tweede 500 meter 34,32.

Ook op de 1.000 meter sneuvelden de wereldrecords bij de mannen en de vrouwen. De Duitse Sabine Völker brak bij de vrouwen het record van 1.14,58 minuut dat sinds de wereldbekerwedstrijden van vorige week in Calgary op naam stond van de Amerikaanse Chris Witty. Twee maanden geleden liep de Duitse bij een val in Berlijn nog een hersenschudding op, nu was ze 's werelds snelste in 1.14,14. Haar vreugde was van korte duur, omdat haar landgenote Monique Garbrecht vijf minuten later nog sneller reed, éénhonderdste van een seconde, 1.14,13.

Bij de mannen heroverde Wotherspoon het wereldrecord op de 1.000 meter dat hij vorige week moest afstaan aan zijn landgenoot Mike Ireland. Wereldkampioen sprint Ireland reed vorige week in de Olympic Oval in Calgary 1.08,34, Wotherspoon dook daar gisteren onder met 1.08,26, met een ruime voorsprong op nummer twee Adne S⊘ndral.

Als enige brak Gunda Niemann een wereldrecord op een lange afstand. Op de vijf kilometer stelde ze zaterdag haar eigen, nog geen maand oude en in Hamar gevestigde wereldrecord scherper, van 6.55,34 naar 6.52,44.

Op vijf afstanden bleven de wereldrecords overeind. Claudia Pechstein behield haar wereldrecord dat ze vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary op de drie kilometer reed. Anni Friesinger was gisteren op weg om haar eigen wereldbesttijd op de 1.500 meter te verbeteren, maar in de laatste ronde verloor ze snelheid. Vorige week onttroonde ze in Calgary Annamarie Thomas als wereldrecordhoudster met een tijd van 1.54,38.

Jakko Jan Leeuwangh bleef in het bezit van zijn wereldrecord op de 1.500 meter. Vorig jaar januari verbaasde de sprinter de schaatswereld met 1.45,56. S⊘ndral won zaterdag de 1.500 meter en volgde als wereldkampioen Ids Postma op. Maar met 1.46,10 kwam hij niet in de buurt van Leeuwanghs tijd, die zich net als Postma niet had geplaatst voor de WK.

Gianni Romme mag zich na de WK nog wereldrecordhouder op de vijf en de tien kilometer noemen, al was Bob de Jong op de 5.000 meter nog geen seconde verwijderd van Rommes 6.18,72. In november bekroonde Romme zijn overwinning op de tien kilometer in Heerenveen met een wereldrecord, 13.03,40. Coach Mueller voorspelde daar dat zijn pupil bij de WK afstanden door de 13-minutenbarrière zou schieten. Maar nadat hij zaterdag een bronzen medaille had gewonnen op de vijf kilometer, zag Romme af van deelname aan de tien kilometer. Voor die krachtsinspanning had Romme geen energie meer.