Record nieuwe infecties MKZ in Groot-Brittannië

De Britse minister van landbouw, Nick Brown, weigert te erkennen dat de mond- en klauwzeer epidemie uit de hand loopt, ondanks een recordaantal nieuwe infectiegevallen die het totaal op 164 brengen.

Brown zei gisteren tegen de BBC ,,absoluut zeker'' te zijn de verspreiding van de ziekte ,,onder controle'' te hebben, omdat alle nieuwe gevallen terug te voeren blijven op de originele bron, een varkensboerderij in Northumberland.

Maar Jim Scudamore, het hoofd van de Britse veterinaire dienst, zei vrijdag op grond van het onverwacht hoge aantal nieuwe gevallen dat de ziekte onverwachts ,,een tweede fase'' is ingegaan. Scudamore voorspelde eerder dat de epidemie afgelopen week haar hoogtepunt zou bereiken.

Volgens de Conservatieve oppositie begint de mond- en klauwzeeruitbraak de omvang van ,,een nationale ramp'' te krijgen. Tim Yeo, woordvoerder voor Landbouw, vroeg Brown het leger in te zetten om de achterstand bij het vernietigen van karkassen weg te werken.

Tot nu toe zijn meer dan 80.000 schapen, varkens, koeien en geiten geslacht en verbrand van de 114.000 die daarvoor tot nu toe in aanmerking komen. Dat is nog minder dan een kwart van het totaal dat vernietigd werd bij de laatste epidemie, in 1967. Meer dan 750 boerderijen in het hele land bevinden zich in quarantaine.

De Ierse regering heeft de Britten van ,,incompetentie'' beschuldigd. Hugh Byrne, de Ierse minister voor natuurlijke hulpbronnen, noemde het ,,misselijkmakend'' dat de Britse regering besloot om opnieuw toestemming te geven voor het op beperkte schaal vervoeren van vee. ,,Het is een schandaal en ik denk dat de Britse regering dit volkomen heeft verknoeid'', zei Byrne. In zijn land is nog geen mond- en klauwzeer opgetreden. Het vervoersverbod werd voorwaardelijk opgeheven voor bedrijven in ziektevrije zones met dieren die al langer rijp waren voor de slacht en anders hun economische waarde zouden verliezen.

De Britse toeristensector heeft ook ernstige kritiek op het ministerie van Landbouw. Het sluiten van openbare voetpaden en natuurgebieden leidt tot massale afzeggingen van vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Toerisme op het platteland is jaarlijks 12 miljard pond waard, vier keer de omzet van de totale landbouwsector.