RBC laatste na nederlaag tegen Fortuna

RBC heeft zaterdagavond in Sittard het degradatieduel tegen Fortuna met 2-1 verloren. Invaller Hamming scoorde kort na rust twee keer voor de thuisploeg. Invaller Brunswijk maakte vlak voor tijd het tegendoelpunt voor RBC, dat de laatste plaats heeft overgenomen van Fortuna. Het onderlinge verschil bedraagt twee punten in Limburgs voordeel.

Een kunstenares, een sportpsycholoog en zestien nieuwe spelers hebben RBC voorlopig niet kunnen helpen. De ploeg uit Roosendaal ging weer slordig met de kansen om. Hamming maakte zijn oude faam van goaltjesdief waar. Hij wordt de laatste jaren geplaagd door blessures en krijgt dit seizoen slechts de rol van invaller toebedeeld. Als vervanger van Gerritsen hielp hij Fortuna aan de derde seizoenszege.

In de strijd om een plaats in het UEFA-Cuptoernooi deed RKC goede zaken. De ploeg uit Waalwijk behaalde zaterdagavond een 3-1 zege bij AZ, dat in een vormcrisis verkeert sinds de aankondiging van het vertrek van trainer Van der Lem. RKC dankte de zege aan treffers van Hoogendorp, Nascimento en Lamey. Fertout redde de eer voor AZ. RKC bezet de gedeelde vierde plaats in de eredivisie en passeerde Vitesse op de ranglijst.

De ploeg uit Arnhem stelde wederom teleur met een 0-0 gelijkspel bij FC Utrecht. Beide teams kregen nauwelijks scoringskansen in de Galgenwaard, dat wegens een verbouwing in een bouwput is veranderd. Het Utrechtse publiek beloonde de collectieve wanprestatie met een fluitconcert. De thuisploeg behoudt een kleine kans op Europees voetbal. Frans Adelaar is met de clubleiding overeengekomen dat hij nog een jaar trainer bij FC Utrecht blijft.

Vitesse kan zich nog via het bekertoernooi voor het UEFA-Cuptoernooi plaatsen. In de halve finales speelt het volgende maand een thuisduel tegen FC Twente. In de competitie heeft Vitesse sinds de winterstop niet meer gewonnen. De noodlijdende club komt vooral in het nieuws wegens financiële malversatie.

Trainer Koeman, die nog ruim een jaar onder contract staat, reageerde teleurgesteld op de aangekondigde bezuinigingen. ,,Ik ben hier niet gekomen om een stap achteruit te doen. Het goede gevoel is verdwenen. Ik ga alles rustig verwerken'', sprak Koeman die in verband wordt gebracht met een trainerschap bij Barcelona.