Rabobank ziet beursorders fors groeien

Rabobank heeft het aantal beleggingsorders vorig jaar spectaculair zien stijgen. De bank voerde voor de klanten 3,1 miljoen effecten- en optieorders uit, 40 procent meer dan het jaar ervoor.

Dit heeft Rabobank vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over het jaar 2000. ,,Er was een aantal spectaculaire emissies, zoals die van World Online. Belangrijker is, dat de klanten van Rabobank meer zijn gaan beleggen'', gaf bestuurder W. van den Goorbergh als verklaring. Het aantal beleggers bij Rabobank is met 20 procent toegenomen, tot 573.000.

De beleggingen hebben ook gezorgd voor een doorbraak bij het zogeheten `virtueel bankieren' waarbij klanten met de telefoon of met internet producten en diensten afnemen. Het aantal beleggingsorders via internet verdrievoudigde tot bijna 700.000. Inmiddels wordt de helft van de beurstransacties virtueel gedaan - ruwweg een kwart via internet en een kwart via de telefoon. ,,We zijn inmiddels de grootste bank op internet'', zei bestuursvoorzitter H. Smits over de virtuele bank, die nu zo'n 1 miljoen klanten heeft.

Rabobank is op de effectenbeurs actief met onder meer dochter Robeco, een van de grootste beleggingsinstellingen in Nederland. De beleggingswoede onder de klanten stuwde de omvang van het beheerd vermogen met 13 procent op tot 121 miljard euro. Door de beurstransacties stegen de provisie-inkomsten met 19 procent tot 1,47 miljard euro.

De provisie-inkomsten leverden een belangrijke bijdrage aan de toename van de baten met 14 procent tot 7,75 miljard euro. Doordat de kosten ondanks een reorganisatievoorziening van 300 miljoen euro een fractie minder stegen dan de baten (met 13 procent tot 5,5 miljard), wist Rabobank de nettowinst met 17 procent te vergroten tot 1,2 miljard euro.

Het traditioneel sterke kredietbedrijf levert een beperkte bijdrage aan de winststijging. De leningen aan particulieren en bedrijven namen in omvang met 12 procent toe, vooral door respectievelijk de groei van de hypotheken en door de bloei van het bedrijfsleven. De rentebaten stegen echter met slechts tweeprocent. ,,De marges zijn krap door de scherpe concurrentie'', zei Van den Goorbergh.