Politieke `sterren' niet zomaar burgemeester

De verkiezingen voor de gemeenteraad geven geen eenduidig beeld van het Franse politieke spectrum. Links won, maar minder dan verwacht. Rechts kreeg meer stemmen, maar dreigt Parijs te verliezen.

Een overzicht van opvallende uitslagen:

PARIJS Gerede kans voor links met een weliswaar enigszins tegenvallende 34 procent van de stemmen voor Bertrand Delanoë. Rechts is ernstig verdeeld, met een mager resultaat voor de officiële kandidaat Philippe Séguin (25 procent) en een verrassende 12 procent voor ongeleid projectiel Jean Tibéri, de zittende burgemeester.

LYON Zelfde riskante scenario voor rechts in de tweede grote stad van het land als in Parijs, met een ernstig verdeeld en vooralsnog niet tot samenwerking bereid rechts. Links leidt in de eerste ronde.

BORDEAUX Zittend burgemeester en oud-premier Alain Juppé (RPR) wordt vast en zeker opnieuw een ster van rechts. Hij won triomfantelijk en maakte een tweede ronde overbodig.

AVIGNON Zittend RPR-burgemeester kwam 62 stemmen tekort om haar rivaal, de socialistische `ster'-minister Elisabeth Guigou meteen in de eerste ronde uit te schakelen. Guigou riep de bewoners van de ,,volkswijken'' op toch vooral te gaan stemmen, de volgende, beslissende ronde.

DOLE ,,Groene'' minister Dominique Voynet is meteen in de eerste ronde verslagen door zittende UDF-burgemeester.

DIJON De hoofdstad van Bourgondië beleeft een kleine revolutie door de voorsprong van de linkse coalitie op die van rechts (42,16 tegenover 39,76 procent).

BÉZIERS Uitschakeling in de eerste rond voor de communistische minister van Verkeer, Jean-Claude Gayssot. Ondanks beloften van uitbreiding van het spoorwegnet en opening van een ruimtevaartcentrum.

ORANGE Een van de vier steden in handen van het extreem-rechtse Front National. Zittend burgemeester Jacques Bompard is met 59,97 procent van de stemmen direct in de eerste ronde herkozen.

MARIGNANE Andere stad in handen van Front National. Op een haar na (48 procent van de stemmen) loopt zittende burgemeester herverkiezing in de eerste ronde mis. De socialisten behaalden 11,7 procent.

TOULON Belangrijkste van de vier steden die in handen zijn van het Front National. Dat is niet langer het geval. Zittend burgemeester Jean-Marie Le Chevallier (inmiddels oud-FN) is afgestraft met 8 procent van de stemmen, te weinig om door te gaan naar de tweede ronde. Rechts staat ruim aan kop met 38,3 procent, tegenover 25 procent voor verzameld links.

LILLE Het resultaat van ,,presidentiabel'' oud-minister Martine Aubry (34,5 procent) valt tegen. Lieveling van links, die haar ministerspost opgaf voor de Lillois, die massaal wegbleven bij de stembus. Ze heeft drie tegenstanders in de tweede ronde, als ze er niet in slaagt een lijstverbinding te forceren met de Groenen (15,5 procent) en ,,extreem-links'' (9,5 procent).

TULLE Middenin Corèze, thuisbasis van president Jacques Chirac en zijn RPR. François Hollande, tweede man van de socialisten na premier Jospin, behaalde een verrassende 53 procent van de stemmen en is dus gekozen tot burgemeester.

STRAATSBURG Zittend burgemeester Catherine Trautmann, socialiste, wordt afgestraft voor drie jaar afwezigheid wegens haar ministerschap (van Cultuur). Vorig jaar heengezonden door premier Jospin, nu op de tweede plaats in haar eigen stad met slechts 29,10 procent van de stemmen.

NÎMES De enige stad van meer dan 100.000 inwoners met een communistische burgemeester. Behaalde als lijsttrekker van een linkse coalitie 34,3 procent van de stemmen, tegenover 34,1 procent voor rechts. Niet verzwakt door extreem-rechts, wat verdeeld is en de voor de tweede ronde vereiste 10 procent niet haalde. De extreem-rechtse stemmers gaan in de tweede ronde mogelijk naar ,,gewoon'' rechts.