Ook kritiek in Israël op beleg van Palestijnen

Het Israëlische leger heeft op bevel van premier Sharon de Palestijnse steden en dorpen van de buitenwereld afgesloten. Binnen de regering en het leger bestaat hierover onenigheid.

Niet alleen bij de Palestijnen maar ook in Israëlische regerings- en militaire kringen is veel kritiek op het beleg dat het Israëlische leger op last van premier Ariel Sharon om alle belangrijke steden op de Westelijke Jordaanoever heeft geslagen. De socialistische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, is verontwaardigd dat hij door Sharon over deze draconische maatregel niet is geraadpleegd. Volgens hem moet dit besluit worden herzien. Saleh Tarif, de eerste Arabische minister (zonder portefeuille) in een Israëlische regering, heeft gisteren gewaarschuwd voor de catastrofale gevolgen. Efraim Sneh, onderminister van Defensie in de gevallen regering-Barak en thans minister van Transport, waarschuwde vanmorgen dat het beleg van de Palestijnse steden en dorpen Israëls internationale positie verder zal ondermijnen.

De Israëlische media maken vandaag ook melding van grote onenigheid in de legertop over het afsnijden van de Palestijnse steden en meer dan dertig dorpen van de buitenwereld. De krant Ha'aretz haalde vanmorgen militaire kringen aan die waarschuwden voor een ,,humanitaire ramp'' onder de Palestijnen. ,,Wij snijden tientallen dorpen van de buitenwereld af. Mensen kunnen daar sterven zonder dat we daar iets van weten.''

De Palestijnse leider, Yasser Arafat, heeft gisteren om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd naar aanleiding van de maatregelen tegen de Palestijnse burgerbevolking. Ahmad Abdel Rahman, secretaris van het Palestijnse kabinet, zei vanmorgen dat Sharon droomt als hij denkt de Palestijnen hun nationale rechten zullen opgeven. ,,Wij zijn in ons land en zij (Israël) zijn de aanvallers''. Niet alleen de Palestijnen maar ook de kolonisten en het bezettingsleger zullen volgens hem de gevolgen van de nieuwe maatregelen moeten dragen. ,,Het Palestijnse volk heeft geen andere keus dan met ontblote borst de Israëlische agressie tegemoet te treden'', aldus Ahmad Abdel Rahman.

Volgens radio Israël geldt het beleg niet voor humanitaire zaken. Militaire kringen en linkse politici waarschuwen dat zware collectieve strafmaatregelen tegen de Palestijnse civiele bevolking in de kaart speelt van extremistische Palestijnse organisaties. ,,Als we door Israël in de hoek worden gedreven zijn alle Palestijnen één'', zei een Palestijn uit Ramallah vanmorgen in een vraaggesprek met radio Israël.

Volgens de woordvoerder van Sharon is het zware beleg van de Palestijnse steden en dorpen bedoeld om Palestijnse terreur in de kiem te smoren. Een Palestijnse terroristische aanslag vanuit Ramallah is volgens deze woordvoerder door de omsingeling van de stad verhinderd.

Israël zal volgens de woordvoerder van Sharon de druk op de Palestijnen verminderen indien dit tot het einde van de Palestijnse terreur leidt. Dit principe kan soepel worden geïnterpreteerd. Indien een Palestijnse stad enige tijd geen uitvalsbasis is voor aanslagen in Israël of tegen Israëlische kolonisten in bezet gebied wordt het beleg en de omsingeling verzacht of opgeheven. Palestijnse arbeiders kunnen dan als beloning naar hun werk in Israël terugkeren. Deze aanpak is karakteristiek voor Sharons benadering van Palestijns verzet. Wie naar zijn pijpen danst wordt beloond, wie niet, die krijgt er van langs. Zo opereerde Sharon tegen het Palestijnse verzet in de Gazastrook in de jaren zeventig.

Israëlische commentatoren wezen er vanmorgen op dat het manipuleren van de burgerbevolking onder de druk van de bezetting in Zuid-Libanon op een fiasco is uitgelopen. Zij voorspellen dat Sharons benadering van de Palestijnen een zelfde lot zal zijn beschoren omdat de politieke onderbouw van het Palestijnse verzet anno 2001 niet is te vergelijken met dat van dertig jaar geleden.

Het imago van matiging en hoop dat Sharons regeringsverklaring opriep lijkt snel te verdampen. In woorden reikten Sharon en de Palestijnse leider Yasser Arafat elkaar de vredeshand, in de praktijk lijkt de afstand onoverbrugbaar.

De regering Sharon beraadt zich nu al over militaire escalatie van het conflict wanneer eind deze maand een Arabische top samenvalt met de dag waarop de Israëlische Arabieren de doden herdenken die vielen bij hun protest tegen Israëlische landonteigening in de jaren zeventig.

    • Salomon Bouman