Onrust op Damrak na verlies Nasdaq

Het Damrak was vanochtend diep onder de indruk van de verliezen aan de Nasdaq eind vorige week waardoor vanochtend vrijwel alle fondsen moesten inleveren. Vooraf was al duidelijk dat de AEX na opening van de beurs zou kelderen. De AEX stond rond het middaguur op een verlies van 1,6 procent.

Vrijdag dook de technologiebeurs Nasdaq in de rode cijfers na een winstwaarschuwing van chipfabrikant Intel en sombere vooruitzichten over het uitblijven van een renteverlaging. Sinds 10 maart vorig jaar is de koers van de Nasdaq met 59,3 procent gedaald.

Waar de beurs in Amsterdam zich begin vorige week nog lukte zich te onttrekken aan koersdalingen in New York was de daling van vrijdag te groot om te negeren. Analisten verwachtten vanochtend dat de AEX al direct na opening een koersdaling van minstens één procent zou beleven. Na een uur bedroeg het verlies 1,3 procent bij een koers van 587,2 punten. En de daling zette door.

Aanvankelijk moesten vooral telecom- en technologiefondsen het ontgelden maar de vlek breidde zich uit. Om elf uur stonden 42 van de 50 fondsen genoteerd aan AEX en Midkap op verlies. Chipmachinefabrikant ASM Lithography en automatiseerder Getronics voerden vanochtend afwisselend de lijst van verliezers aan. Het koersverlies van ASM Lithography, die de laatste weken vaker het boetekleed van de getergde tech-sector mocht aantrekken schommelde rond 4,5 procent op 24,83 euro. Getronics eindigde de ochtend als grootste verliezer met een koers van 6,10 euro, 4,7 procent minder dan de slotkoers van gisteren.

Ook de financiële sector ontkwam niet aan de trend die overigens op alle Europese beurzen te zien was. Verzekeraar Fortis verloor ruim 2,5 procent bij een koers van 29,08 euro, Aegon verloor 2,26 procent op 34,99 euro en ING leverde 1,62 procent in op 75,70 euro. Op de achtergrond speelt mogelijk de vanochtend aangekondigde fusie tussen de Britse verzekeraar Prudential plc en de Amerikaanse branchegenoot American General. De fusie vindt plaats via een aandelenruil ter waarde van 18,1 miljard pond sterling (62,7 miljard gulden). De samenvoeging levert de op vijf na grootste verzekeraar ter wereld op.

Het verlies van de AEX had zich aan het eind van de ochtend uitgebreid naar 1,6 procent op 585,5 punten. De Midkap-index sloot zich hierbij aan met een verlies van 1,4 procent op 611 punten. Het kan erger: De beurs in Tokio bereikte met een verlies van meer dan 5 procent het laagste punt in 16 jaar.