Naar huis gestuurd

Natasja, haar juf en haar oma bij de deur van het klaslokaal. Vanochtend werden de kinderen van groep 1 en 2 van de Sint Carolusschool in Den Haag naar huis gestuurd, een voor een: wanneer er iemand kwam om hen op te halen, konden ze hun jas aantrekken. Leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg legden vandaag het werk neer, het begin van drie dagen estafettestakingen in het basis- en voortgezet onderwijs. De bond vindt dat er bij de Voorjaarsnota ten minste 1 miljard gulden extra voor onderwijs moet worden uitgetrokken, en er zou structureel meer in onderwijs moeten worden geïnvesteerd.

Directeur Anton Smithuis van de Sint Carolusschool: ,,Ik werk 38 jaar in het onderwijs, dit is de eerste keer dat ik staak. We moeten nu laten zien dat het menens is.'' In een brief zal hij de ouders uitleggen waarom er wordt gestaakt: ,,Er zijn onvervulbare vacatures, leraren hebben geen fatsoenlijke werkplekken, de klassen zijn te groot, er is geen geld voor onderhoud.'' Desirée van Garderen, moeder van drie kinderen op de Sint Carolusschool, heeft begrip voor de actie. Haar kinderen zitten in klassen van 30 leerlingen, zij is zelf op maandagmiddag voorleesmoeder, ,,omdat ze te weinig leerkrachten hebben.'' Volgens een woordvoerder van de AOb deden vandaag duizenden leerkrachten mee aan de staking; vijftig scholen waren dicht. (Foto Bas Czerwinski)

Pagina 3: staking