Moslim-vegetariërs kunnen nu het web op

Het internet is groot en het aanbod divers, maar het is recentelijk nog eens verrijkt met IslamVeg, een website voor islamitische vegetariërs. Die hebben het met name bijzonder moeilijk op hoogtijdagen als het zojuist gevierde Slachtfeest (Eid al-Adha) aan het eind van de Haj, de grote pelgrimstocht naar Mekka, dat een vleesetersfestijn is. De website (www.islamveg.com) wil aantonen dat vegetarisme en islam verenigbaar zijn, en dat de overgang naar een vegetarisch dieet ,, de dieren, de aarde en uw eigen gezondheid kan helpen''.

,,Veel moslims vermoeden het allang'', zo leert een bezoek aan de website, dat het eten van vlees en zuivelproducten in strijd is met de islamitische leer van compassie met dieren. Bovendien is de vleesindustrie verantwoordelijk voor aanzienlijke milieuvervuiling, en draagt zij ook bij tot veel dodelijke ziekten.

Volgens de Gulfnews, een Engelstalige krant die in de Verenigde Arabische Emiraten uitkomt, is de website opgezet door de in de Verenigde Staten gevestigde organisatie voor dierenrechten `Mensen voor Ethische Behandeling van Dieren' en is de man erachter de Indiase moslim Syed Rizvi. Deze wees er tegenover de krant op dat dieren tijdens de Haj vaak dagen achtereen geen voer of water krijgen voor ze voor het Slachtfeest worden geslacht. Daardoor is hun vlees volgens de islam ongeschikt voor consumptie, zei hij.

De website gaf ter gelegenheid van het Slachtfeest – wanneer miljoenen stuks vee worden geofferd en genuttigd – speciale vleesloze recepten. In munt gesmoord seitan `lam' met tofu yoghurt saus bij voorbeeld, net gebakken bonenkroketten vooraf.

De website zelf omvat een reeks lovende reacties van burgers en deskundigen, maar het artikel in de Gulfnews leverde meteen kritische brieven op. ,,Ik las geschokt uw artikel dat de vegetarische website propageert, schreef Mohammed Ayub Ali Khan. ,,Het woord islamitische vegetariër zelf is een oxymoron (een stijlfiguur die een nauwe verbinding van twee tegenovergestelde begrippen bevat, Van Dale)'', stelde hij. Hij wees erop dat er ,,authentieke overleveringen zijn van de profeet Mohammed die duidelijk bewijzen dat hij vlees lekker vond''. Kortom: ,,De Mensen voor Ethische Behandeling van Dieren en hun volgelingen spannen zich in om de belangen van de islam en de moslims te schaden.''

En mevrouw S. Ajmal uit Abu Dhabi: ,,Syed Rizvi, een moslim, heeft verklaard dat het mogelijk is de Haj uit te voeren of de Eid al-Adha na te leven zonder qurbani (het slachten van een offerdier tijdens de Haj)! Realiseert hij zich hoeveel armen een keertje per jaar de smaak van vlees proeven wegens dit ritueel?'' En ze vraagt zich af: ,,Hoe zit het met de duizenden stuks vee die in Europa worden geslacht wegens mond- en klauwzeer? Is dat niet egocentrisch van ons, mensen, dat we zoveel dieren slachten om ons van een ziekte te bevrijden? Hierover hoor ik niets van de activisten voor de dierenrechten!''