Mori voedt verwarring Japan

De Japanse premier Yoshiro Mori heeft vanochtend ontkend dat hij op het punt staat af te treden. Zaterdag verklaarde de leiding van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) dat ze had besloten de (interne) verkiezing voor het voorzitterschap van de partij te vervroegen. Volgens Mori hebben de media dat besluit ten onrechte uitgelegd als een aankondiging van zijn naderende vertrek.

De LDP congresseert deze week. Mori, die zeer impopulair is, zei voorlopig te willen aanblijven om de verantwoordelijkheid te dragen voor invoering van de nieuwe begroting.

Intussen blijven de vooruitzichten voor de Japanse economie uiterst somber. Vanochtend werd weliswaar bekend gemaakt dat de economische groei vorig jaar op 1,7 procent is uitgekomen, maar de onderliggende factoren voeden het pessimisme. De groei kwam tot stand na een eindspurt in het laatste kwartaal van 0,8 procent groei (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en ten opzichte van de voorgaande periode). Maar in dat laatste kwartaal daalde de particuliere consumptie met 0,6 procent. Minister Taro Aso (Economisch en Fiscaal Beleid) noemde vandaag deze daling het ,,grootste probleem'', aangezien consumptie zo'n 60 procent van het bruto binnenlands product uitmaakt. ,,We kunnen niet optimistisch zijn over de toekomst'', aldus Aso. Recente cijfers over dalende industriële productie wijzen op een neergaande lijn in het lopende kwartaal.

De beurs in Tokio sloot vandaag op het laagste punt in zestien jaar: 12.171,37 punten, een verlies van 456,53 punten. Die stand is sinds 1985 niet meer genoteerd.

Beleggers zijn ontevreden over de economische cijfers en over de politieke ontwikkelingen van dit weekeinde. Zo heeft de regerende LDP in feite een politiek vacuüm gecreëerd door zaterdag premier Mori te dwingen om nog voor de Hogerhuisverkiezingen in juli af te treden. Het besluit viel tijdens een bijeenkomst van de top-vijf van de partij in de residentie van de premier. Niemand echter weet wanneer Mori zal verdwijnen, noch wie zijn opvolger is.

Ook heeft een pakket economische noodmaatregelen dat de drie coalitiepartijen vrijdag aanboden geen indruk gemaakt. De maatregelen zijn in twee weken tijd in elkaar getimmerd maar zijn weinig concreet.