Linkse golf blijft uit in Frankrijk

De rechtse politieke partijen in Frankrijk hebben minder slechte resultaten behaald dan in peilingen werd voorspeld. De verwachte `roze golf', de grote sprong voorwaarts van links, is gisteren in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in de bijna 37.000 Franse gemeenten uitgebleven.

Wel ligt links aan kop in de hoofdstad Parijs, die al meer dan een eeuw door rechts wordt bestuurd. Als het ernstig verdeelde rechts de gelederen niet sluit, gaat Parijs in de tweede ronde zeker naar links. Dat zou een persoonlijke nederlaag zijn voor president Jacques Chirac, die achttien jaar burgemeester is geweest van Parijs en zich achter de schermen intensief heeft bemoeid met het conflict tussen beide kandidaten, de huidige, omstreden burgemeester Jean Tiberi en Philippe Séguin. De `val' van Parijs kan grote consequenties hebben voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen van volgend jaar.

Landelijk gezien houdt rechts de meerderheid met 48 procent tegen links met 42 procent. Extreem-rechts, verdeeld en verzwakt door schandalen, heeft een gevoelige nederlaag geleden en slechts 3,8 procent van de stemmen binnengehaald tegen ruim 10 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 1995. In het algemeen hebben zittende burgemeesters het goed gedaan.

De zestien ministers van de regering-Jospin, die ondanks de banvloek van de premier over ,,stapeling van functies'' in de race waren voor een deeltijd-burgemeesterschap, hebben opmerkelijk slechte resultaten behaald. Jean-Claude Gayssot en Dominique Voynet zijn in de eerste ronde verslagen, `ster'-minister Elisabeth Guigou (Werkgelegenheid) behaalde 31,5 procent, de zittende burgemeester 49,8 procent. Vijf ministers, onder wie Laurent Fabius, hebben meteen in de eerste ronde gewonnen.

Overzicht: pagina 5