Japanse nachten

In de kamers van Japans fraaiste hotel ontbreken bed, tv en douche. Ook is het zinloos op zoek te gaan naar het restaurant of de fitnessruimte, want zelfs die faciliteiten zijn in de Tawaraya afwezig. Op papier heeft deze negentien kamers tellende in Kyoto gelegen traditionele ryokan – dat zoveel wil zeggen als herberg – reizigers dus weinig te bieden. Toch stapelen de geschreven lofuitingen zich al ruim driehonderd jaar lang op. Een verrukte Leonard Bernstein bejubelt balans en persoonlijke service, Alfred Hitchcock spreekt over een langdurige betovering en Marlon Brando verlengde zijn kortstondig bedoelde bezoek met twee weken en bleef er terugkeren voor de magische sfeer.

Met de bekoringen van het reguliere vijfsterrenhotel of het superieur gelegen resort heeft de sfeer in de Tawaraya niets te maken. Er is geen spoor van poenerige evergreens. Al eeuwenlang ligt deze herberg in een onopvallende straat van de tempelstad Kyoto en sinds elf generaties is hij in handen van dezelfde familie. Met een maniakale hang naar perfectie zorgt eigenaresse Toshi Okazaki Satow ervoor dat de staf zich op vrijwel onzichtbare wijze over haar gasten ontfermt.

In dit kleinschalige heiligdom van Japanse tradities, rust en vrede sluipt iedereen op slofjes al buigend langs elkaar. Een oudere man heeft er zijn levenswerk van gemaakt om met een poetslap de teakhouten vloer stofvrij en glimmend te houden. De in handgemaakte zijden kimono's gestoken gastvrouwen spreken geen woord Engels, maar weten met een aandoenlijk soort gehinnik en het openen van geruisloos schuivende deuren de gast naar de lobby te dirigeren. Deze is niet veel groter dan twee bij twee meter, maar belichaamt door zijn vormgeving, kleurstelling en details de oervorm van Japans design. Alles in deze ruimte is handwerk van de meest nobele materialen. Westerlingen zal veel van de rijke symboliek en vormgevingstradities ontgaan. Maar zelfs de onwetende raakt door de stilistische eenvoud en perfectie onder de indruk. Kamers hebben uitzicht op een mossige sereen ogende binnentuin. Als onderdeel van deze Japanse roes zijn er de geisha's met thee en het kokend hete bad waarna de gast half liggend in kimono een Kaiseki-diner wordt geserveerd. De kleurrijk gepresenteerde gerechten zijn voor westerlingen zo afwijkend van smaak dat zij eerder interessant dan lekker zijn te noemen. Veel gerechten smaken wat vlak en na het zoveelste kommetje slappe bouillon krijg je even heimwee naar de verse krab en zee-egel van de sushibar in Tokio. Voor de nacht verschijnt uit een verscholen nis een alles verduisterend gordijn, de shoji. Een zachte dikke mat wordt uitgerold waarop de futon komt te rusten. Zelfs bij het zwakke schijnsel van het nachtlampje blijft alles wat de Tawaraya zo bijzonder maakt in beeld: een grote sereniteit door perfectie in vorm en afmetingen.

Tawaraya, Fuyacho, Oike-Sagaru, Nakagyo-Ku, Kyoto, 604, tel. (075) 211 55 66; fax. (075) 211 22 04 of informatie via Creative Tours, Amsterdam, (020) 570 98 10, kamerprijs vanaf ƒ2.500 per twee personen, inclusief ontbijt en Kaiseki-diner.

    • Yvo van Regteren Altena