Internationaal

LONDEN De Londense beurs reageerde, net als de andere Europese en Aziatische beurzen, op de tegenvallende berichten uit de Verenigde Staten van eind vorige week. Opvallende verliezer in Londen was British Telecom, dat overeenkomstig haar Duitse en Franse telecom-collega's in moest leveren. BT stond aan het einde van de ochtend 3,4 procent lager. Verzekeraar Prudential maakte bekend te fuseren met branchegenoot American General, maar beleggers waren hier niet blij mee. Het aandeel Prudential verloor 13 procent. De FTSE-100 daalde met 1,17 procent tot 5.848,7 punten. Een belegger vatte de sfeer op 's werelds grootste beurzen als volgt samen: ,,We wachten op Fed-berichten, maar die laten nog een week op zich wachten. Het ziet er daarom naar uit een zeer rustige, maar daarom ook nerveuze week te worden.''

FRANKFURT Ook de DAX-30 leed vanochtend verlies door inzakkende markten in New York en Azië. De beursgraadmeter moest 1,4 procent inleveren, en eindigde vanochtend op 6.117,8 punten. Vooral zwaargewichten Deutsche Telekom en softwareproducent SAP deden de index weinig goed: gezamenlijk waren zij verantwoordelijk voor 25 punten verlies van de DAX.

PARIJS In Parijs daalde de CAC-40-index met 1,4 procent naar 5.296,6 punten. Grootste dalers waren telecombedrijf Alcatel en multimediaconcern Vivendi Universal. Net als haar branchegenoten in Londen en Frankfurt kreeg telecomgigant France Telecom een flink verlies te verduren.

TOKIO De week begon met een scherpe koersdaling in Azië als reactie op de koersval van ruim vijf procent op de New Yorkse Nasdaq afgelopen vrijdag. Analisten verwachten deze week weinig goeds van de New Yorkse beurs. Een daling tot onder de 2.000-punten-grens ligt volgens hen in het verschiet.

De beurzen in Tokio en Hong Kong zijn negatief gestemd over de berichten uit de Verenigde Staten. Zij vrezen dat de Federal Reserve wegens de verrassende weerstand die de arbeidsmarkt biedt de rentetarieven niet agressief zal verlagen. Ook verwachten analisten deze week negatieve cijfers uit het Amerikaanse bedrijfsleven, met de technologiesector als uitschieter.

De Nikkei behaalde met 12.171,37 het laagste punt waarop de index de laatste zestien jaar gestaan heeft. De yen behaalde vroeg in de middag met 119,52 yen tegen één dollar het laagste punt van de afgelopen twintig maanden. Met de lage koers van de Nikkei-index en de problemen in de Japanse politiek stemt het beleggers in Azië tot zorgen. De Japanse premier Yoshiro Mori zinspeelde op vervroegde verkiezingen.