Exxon staakt gaswinning in Atjeh

ExxonMobil, een van de grootste buitenlandse investeerders in Indonesië, heeft de winning van aardgas in de provincie Atjeh dit weekeinde gestaakt. De koers van de roepia zakte vandaag naar de laagste stand sinds het crisisjaar 1998.

De Amerikaanse oliemaatschappij maakte zaterdag bekend dat de productie in alledrie de Atjehse velden om veiligheidsredenen ,,voorlopig wordt gestaakt''. Gisteren vielen rebellen, volgens The Jakarta Post, opnieuw een opslagplaats en een legerpost aan in Lhokseumawe.

Atjeh is al een kwart eeuw het toneel van schermutselingen tussen de Indonesische strijdkrachten en de separatistische Beweging Vrij Atjeh (GAM). De laatste maanden is de veiligheidssituatie in het regentschap Noord-Atjeh, waar het aardgas wordt gewonnen en verwerkt, verslechterd. Het vliegtuigje dat voor de staf van ExxonMobil een pendeldienst onderhoudt tussen de Atjehse gasvelden en Medan, de hoofdstad van het naburige Noord-Sumatra, is in november beschoten. Sindsdien hebben GAM-guerrillastrijders enkele malen personeelsbusjes onder vuur genomen en eenmaal een gasveld met mortieren bestookt. Een woordvoerder van ExxonMobil zei dit weekeinde dat de productie pas wordt hervat ,,als de situatie weer bevorderlijk is voor ons werk hier''.

Als gevolg van het besluit is de raffinaderij van PT Arun LNG, waar het aardgas vloeibaar wordt gemaakt, zaterdag stilgelegd. Twee kunstmestfabrieken en een papierfabriek, staatsbedrijven die draaien op gas van PT Arun, hebben bij gebrek aan brandstof eveneens de productie gestaakt. Mobil Oil Indonesia, een dochter van het Amerikaanse Mobil Oil (sinds 1999 ExxonMobil), nam het aardgasveld bij Arun, een van de grootste ter wereld, in 1977 in exploitatie en heeft de winning nooit eerder onderbroken. Het vloeibare gas wordt afgenomen door Japan en Zuid-Korea en was de afgelopen jaren goed voor 10 procent van 'slands exportinkomsten.

De Indonesische roepia, die vrijdag de psychologische barrière van 10.000 voor één dollar doorbrak, zakte vandaag onder de 11.000, de laagste koers in ruim twee jaar. De aanhoudende machtsstrijd tussen president Wahid en het parlement zorgt voor grote politieke instabiliteit, verhindert doelmatige besluitvorming en daarmee herstel van het vertrouwen in de roepia. Vandaag demonstreerden naar schatting 10.000 studenten bij het presidentieel paleis. Congresvoorzitter Amien Rais zei in een toespraak dat Wahid het beste maar kan aftreden. ,,Als hij weigert zal het Congres de snelste manier vinden om de president tot aftreden te dwingen.''

Indonesië is bovendien verwikkeld in moeizame onderhandelingen met het IMF. Het Fonds besloot in december uitbetaling van 400 miljoen dollar op te schorten, omdat Jakarta nog niet alle afspraken in de jongste Letter of Intent (LoI) had uitgevoerd.

    • Dirk Vlasblom