DE ZIEKENOMROEP (1/4)

,,Het zijn moeilijke tijden voor de ziekenomroepen in Nederland'', zegt Jan-Piet Verhoeven, voorzitter van de Vereniging Huisomroepen Nederland (VHN). Hij werkt bij de gemeente Voorburg en is vrijwilliger bij ziekenomroep RANO in Den Haag. De VHN behartigt de belangen van de Nederlandse huisomroepen, waarvan bijna de helft van de circa 300 bij de vereniging is aangesloten.

Ver weg van Hilversumse beslommeringen en gekrakeel rond etherfrequenties maken duizenden vrijwilligers programma's voor ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Maar de ziekenomroep heeft zijn eigen problemen. Verhoeven: ,,Sommige ziekenhuizen zien het belang van een eigen omroep niet meer nu er al zoveel radio- en tv-zenders zijn. En de meeste omroepen zijn financieel afhankelijk van het ziekenhuis. Veel patiënten hebben ook weinig behoefte aan ziekenhuisradio. Zij nemen zelf wel een cd-tje mee.''

Verder kan de huisomroep moeilijk nieuwe medewerkers vinden. Verhoeven: ,,Op dit moment heeft mijn eigen omroep, de RANO, genoeg presentatoren, maar hebben wij dringend programmatechnici nodig.'' Volgens de VHN-voorzitter hebben omroepen in de Randstad meer moeite om vrijwilligers te vinden dan bijvoorbeeld in Oost-Nederland. ,,In de Randstad is wellicht de concurrentie van andere activiteiten groter; of misschien is er elders in het land meer sociale verbondenheid.''

Technische problemen heeft de VHN met vaste lijnverbindingen voor bijvoorbeeld uitzendingen vanaf locatie. KPN Telecom heeft onlangs aangekondigd alle analoge muzieklijnen te vervangen door (duurdere) digitale verbindingen. ,,Samen met de lokale omroepen hebben we een klacht ingediend tegen KPN bij de NMa. Wij vinden dat KPN Telecom misbruik maakt van zijn positie.''

Twijfel aan het bestaansrecht, gebrek aan medewerkers, hogere technisch kosten, heeft de ziekenomroep nog wel een toekomst? ,,Absoluut,'' zegt Verhoeven. ,,Neem nu ons verzoekplatenprogramma. Wij bieden persoonlijk contact. Dat kan een landelijke of een regionale omroep niet bereiken.''