Brits Prudential fuseert met American General

Prudential, de op een na grootste verzekeraar van Groot-Brittannië, fuseert met zijn Amerikaanse branchegenoot American General Corp. De transactie vindt plaats via een aandelenruil ter waarde van 18,1 miljard pond sterling (62,7 miljard gulden). Dat hebben de twee bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Volgens Prudential gaat het om de grootste bundeling in de verzekeringssector tot nu toe, die de zesde verzekeraar ter wereld moet opleveren.

De nieuwe combinatie, die Prudential gaat heten, heeft een marktwaarde van 30,8 miljard pond (107 miljard gulden). Samen beheren Prudential en American General nu in totaal 229 miljard pond (793 miljard gulden) aan beleggingen en het gezamenlijke premie-inkomen bedroeg vorig jaar omgerekend 11,3 miljard gulden.

In het nieuwe Prudential krijgen de Britse aandeelhouders een belang van 50,5 procent en de Amerikaanse aandeelhouders de resterende 49,5 procent.

De twee verzekeraars rekenen erop dat hun fusie vanaf 2003 besparingen gaat opleveren ter waarde van ruim 85 miljoen pond sterling (294 miljoen gulden) per jaar. De kosten die ermee zijn gemoeid komen er na één jaar van besparingen alweer uit. De maatschappijen denken hun transactie in het derde kwartaal van dit jaar te kunnen afronden.

Prudential integreert zijn Amerikaanse activiteiten, de bedrijven Jackson National en PPM America, in die van American General. Volgens Jonathan Bloomer van Prudential levert de fusie, behalve een leidende positie in de Verenigde Staten, ook interessante mogelijkheden op voor aanhoudende groei in andere delen van de wereld.

Jonathan Bloomer krijgt samen met zijn collega Roger Hurn van Prudential de leiding over de nieuwe verzekeraar. In de achttien leden tellende directie komen er zes van American General te zitten.

Prudential is vooral actief in levensverzekeringen. De fusie geeft het concern toegang tot de VS, de grootste markt voor levens- en pensioenverzekeringen ter wereld.

Analisten noemen de fusie uit strategisch oogpunt een verstandige zet. Toch daalde de koers van het aandeel Prudential vanochtend op de beurs in Londen met 114 pence, ofwel 13 procent, tot 783 pence. Volgens analisten is de belangrijkste oorzaak dat Prudential een te hoge prijs betaalt. Bovendien heerst er twijfel over het moment van de fusie, nu de Amerikaanse economie een forse groeivertraging doormaakt.