Bouwers verwachten winst en vrezen CAO's

Het nieuwe systeem voor boekhouding dat bouwers dit jaar voor het eerst hanteren zal tot interessante winststijgingen leiden.

Stakingen over vastgelopen CAO-onderhandelingen voor de bouw mogen misschien dreigen, met de bouwbedrijven zelf gaat het goed. Van alle bouwers die deze week hun jaarcijfers bekend maken worden winststijgingen van minstens 15 procent verwacht.

Volgens analist Reinier Westeneng van SNS Securities zijn de mogelijke problemen in de bouw op één hand te tellen: leidt de impasse in de CAO-onderhandelingen tot stakingen en: hoe pakt het nieuwe boekhoudsysteem dat de bouwers onderling afspraken uit? Dat systeem gaat vanaf dit jaar opbrengsten van bouwprojecten naar rato in de winst meenemen. Als het project nog maar half af is, mag al wel de helft van de winst opgevoerd worden. Analisten zijn benieuwd tot welke winststijgingen de nieuwe boekhouding zal leiden.

Bouwer Heijmans, dat woensdag zijn jaarcijfers presenteert, kan volgens analist André Mulder van zakenbank Metzler rekenen op een winstgroei van 40 procent. Mulder is positief over Heijmans' recente acquisities. Westeneng van Rabo Securities is benieuwd naar het wanneer en de grootte van de aandelenemissie die Heijmans heeft aangekondigd om de overname van bouwer IBC te bekostigen.

Westeneng verwacht voor Volker Wessels Stevin een winstgroei van 15 procent, Mulder verwacht 18 procent. Beide analisten zijn positief over Volker, dat vooral met Nederlandse projecten de marges wist te verhogen. Volker, dat donderdag jaarcijfers presenteert, is de strategie aan het aanpassen. De bouwer wil volgens Westeneng minder een aannemer worden, en meer betrokken raken bij de rest van de bedrijfskolom. Onderhoud aan gebouwen zou de winstgevendheid van het bedrijf kunnen vergroten. Boskalis, vooral in de natte bouw actief als baggeraar, komt woensdag naar buiten met jaarcijfers. Mulder verwacht een winststijging van 19 procent, maar vreest dat de vraag vanuit de markt te groot kan worden voor 's werelds grootste baggeraar.