Bloeiende handel Afghaanse kunst in Engeland

De Britse krant The Observer van zondag meldt dat kunst uit Afghaanse opgravingsplaatsen naar Engeland wordt gesmokkeld en voor veel geld wordt verhandeld. Sinds de opschudding over het vernietigen van de grote Boeddha-beelden door het Taliban-bewind is de interesse voor Afghaanse kunst geëxplodeerd. De aanbieders leven vaak aan de Afghaans-Pakistaanse grens, en de aangeboden producten zijn vaak klein en gemakkelijk te vervoeren. Het merendeel van de collectie van het museum van Kabul zou inmiddels in handen zijn van verzamelaars of smokkelaars. Maar, zo reageerde een handelaar in Londen, als die handel niet bestond was er nog veel meer vernietigd. Zowel bij TEFAF in Maastricht als Sotheby's in Amsterdam is vooralsnog geen Afghaanse kunst aangeboden.