Atleet Van Balkom verrast met WK brons

Patrick van Balkom heeft zaterdag op de WK indoor in Lissabon verrast met een derde plaats op de 200 meter in een tijd van 20,96 seconden. Hij is de eerste Nederlandse atleet die sinds 1989 een medaille op een WK in de zaal veroverde. Twaalf jaar geleden wonnen Nelli Cooman (60 meter) en Elly van Hulst (3.000 meter) goud in Boedapest.

De bronzen medaille betekent het eerste succes voor Van Balkom op een mondiaal toernooi. ,,Het brons is boven alle verwachting'', zei de 26-jarige sprinter. Op weg naar de finale stelde Van Balkom vrijdag al het Nederlandse record op de 200 meter scherper met een tijd van 20,77.

Van Balkom hoorde zaterdag een uur voor de start dat de Amerikaan Kevin Little, de grote favoriet voor de wereldtitel, zich met een blessure had teruggetrokken. In de eindstrijd moest de Nederlander de jonge Brit Christian Malcolm (20,76) de Amerikaan Shawn Crawford (20,63) voor zich laten.

,,De laatste vijftig meter heb ik alleen maar lopen genieten'', zei Van Balkom. ,,Ik was bang dat de Jamaicaan Williams binnendoor zou komen, maar ik hoorde niets. Dus was ik al snel zeker van een medaille.''

Bram Som eindigde zaterdag in de halve finale van de 800 meter als laatste en was daarmee uitgeschakeld. De Marokkaan El Guerrouj werd wereldkampioen op de 3.000 meter. Hij won met overmacht.

Portret El Guerrouj pagina 17