Zwitserse wet moet softdrugs legaliseren

De Zwitserse regering heeft het parlement een wet ter goedkeuring voorgelegd waarin het gebruik van softdrugs wordt gelegaliseerd. De wet staat tevens een beperkt aantal verkooppunten voor softdrugs toe. De regering wil daarmee de wetgeving in overeenstemming brengen met de praktijk dat een op de vier Zwitserse jongeren tussen 15 en 24 jaar regelmatig softdrugs gebruikt. Volgens de regering wordt de druk op politie en rechters verminderd door het gebruik van cannabis uit de criminele sfeer te halen. De politie heeft het advies gekregen het gebruik van softdrugs niet langer te vervolgen. Ook telers en handelaren, mits het gaat om kleine hoeveelheden, hoeven niet langer vervolgd te worden. De regering wil ook een meer flexibele benadering bij de vervolging door justitie van andere drugs.