Zoëy's guerrilla-televisie

Zijn vertrek bij BNN kwam vorig jaar als een volslagen verrassing. Eddy Zoëy leek er helemaal zijn draai gevonden te hebben en mede door de ziekte van Bart de Graaff was hij er een van de toonaangevende gezichten geworden. Zoëy (33) begon drie jaar geleden als een wat boertige versie van BNN's brutale Britse fenomeen `Dennis the Pennis' die bekende mensen onontkoombaar grappig voor schut zette. Later vond Zoëy een eigen vorm van confronterend vermaak als de Liegende Hollander die vaak wat te gemakkelijk bekende buitenlanders voor aap zette, zoals Al Pacino die hij de fictieve IRT-Award uitreikte.

Hij is terug en wel op de vroege zaterdagavond bij SBS6. In het eerste item van de comedyshow Zoëy Zappt verschijnt hij met cameraploeg op een feestje van Hitkrant waar de gebruikelijke bekende Nederlanders rondhangen. Zoëy erkent tegen de camera dat het allemaal oude koek is: ,,We weten alles al, en daarom gaan we... tongen!''

De toon is weer gezet. Met een lange lillende neptong om zijn eigen benadert hij de partygangers – slag Aukje van Ginneken, Jody Bernal, Birgit Schuurman – en de meesten doen mee. Rapper Def Rhymz verduidelijkt nog even dat als je goed kan beffen, je ook goed kan tongen.

Na vijf minuten schakelt Zoëy naar het volgende onderwerp, de Willem Wever-persiflage Willie 't Weten. ,,Wauw, een boerderij!'' roept Max, een jongetje dat benieuwd is waar de hamburgers vandaan komen. Zoëy neemt hem mee naar een slachterij. ,,Wauw, gaaf'', zegt Max als een koe na een kopschot door de benen zakt.

Na nog wat straatgrappen met achteloze omstanders zit zowat de helft van het programma er op en is er nog niks gebeurd dat niet op de publieke zenders had gepast. Maar Zoëy houdt zich niet bezig met zenderkleuringen. Volgens hem kon hij bij BNN niet werken met zijn favoriete team (sommigen waren te druk, anderen te duur of eigenwijs). Bij John de Mol Produkties, waar hij vervolgens in dienst trad, heeft hij een vaste groep. En SBS gaf carte blanche.

Het moet een snel programma worden, zegt Zoëy, alsof de kijker een halfuurtje het beste bij elkaar zapt. Korte filmpjes onderbroken door vluchtige scènes met een gast op een bank voor de tv. Dat zap-aspect mag nog wel wat sterker, vindt Zoëy. Bijvoorbeeld halverwege de introductie van een item overstappen naar een ander onderwerp. Of ergens halverwege bot afbreken.

Een geslaagd onderdeel van de comedyshow is VVV, `Verboden Voor Vrouwen, behalve lekkere wijven'. Een zaal vol stevige mannen. Een stel cameravrouwen in badpak die vol genot vooral elkaar filmen. Zoëy presenteert het met zijn maat Maxim Hartman. Beide gestoken in T-shirt onder geblokt houthakkershemd, spijkerbroek en stevige schoenen. Vier minuten lang onderwerpen als de nieuwste boormachines en touwtjespringen in bikini. VVV zou volgens Zoëy heel goed kunnen uitgroeien tot een zelfstandig programma.

Zijn soort tv noemt Zoëy `guerrilla-televisie'. Van de verwantschap met Tom Green, die op MTV dagelijks omstanders in zijn reality sketches betrekt, is hij zich bewust. Zoëy rekent zich tot een nieuwe televisiegeneratie. ,,Ik heb gedaan wat ik gaaf vond. We maken het voor onszelf en ik hoop dat zo veel mogelijk mensen het te gek gaan vinden. Iedereen die van vernieuwende tv houdt.''

Zoëy Zappt, zaterdag, SBS6, 19.00-19.30u.

    • Dirk Limburg