Week 10

HET NEDERLANDSE BEDRIJFSLEVEN

doet het goed - vooral goed in de Verenigde Staten. Overnames, de dure dollar, ze stuwden het afgelopen jaar de resultaten omhoog. En het gaat maar door. Aegon, Shell, Buhrmann, ze kopen en bieden dat het een lieve lust is, zo bleek deze week, alsof er daarginds geen bijna-recessie bestaat. Of loopt het wegens de koersval op Wall Street op koopjesjacht uit? Betaald wordt er gewoon in contanten of desnoods via aandelenemissies. De zwakkeren (onder de concurrenten daarginds) zullen er zwakker, de sterkeren er sterker door worden, zei Ahold ter verdediging van zijn survivaljacht. Ahold rekent erop dat de belastingverlaging van Bush (1.600 tot 2.200 miljard dollar in tien jaar) de Amerikaan tot consumptie zal blijven aanzetten. Misschien.

Waag het in elk geval in Amerika niet een militair gevoelig bedrijf over te nemen. U wordt er dan door Congresleden van verdacht vijandige mogendheden in de kaart te spelen, ook al is uw land net als de VS lid van de NAVO. Dat ondervindt het Nederlandse ASML tenminste, dat zo'n gevoelig bedrijf in Silicon Valley wil kopen. Dat toevallig de Amerikaanse concurrent van dat bedrijf de lobby in het Congres aanvoert, doet aan de vitale belangen van de VS niets af. Verzekeringen (Aegon), gas (Shell), levensmiddelen (Ahold), kantoorspullen (Buhrmann). Okay. Go West, Nederland! Maar er zijn grenzen.

DUISENBERG WAAGDE DEZE week te voorspellen dat Europa tot in 2003 robuust blijft groeien. De bijna-recessie in de VS zou daaraan geen afbreuk doen. Momenteel zijn er tenminste geen sterke aanwijzingen dat dat staat te gebeuren, zei hij. Het moet een verademing zijn momenteel president van de Europese Centrale Bank te zijn, nu je collega's in de Verenigde Staten en Japan het vuur aan de schenen krijgen gelegd. Je Amerikaanse collega wordt op elk woordje getest en gewogen, waarbij almaar meer twijfel over diens monetaire almacht doorklinkt, je Japanse collega zelfs uitgelachen. Een verademing! En al neemt de werkloosheid in Duitsland weer toe en zwakt de economie in deze Europese grootmacht af, voor eigen publiek wil je dan wel een keer stoere taal gebruiken. Peptalk misschien?

DE NEDERLANDSE VAKBEWEGING verkeert in een lastig parket. Al zijn er in Nederland één miljoen arbeidsongeschikten, is de arbeidsparticipatie er laag, ook onder vrouwen, de arbeidsmarkt knelt. Looneisen opschroeven? In de bouw, in de kleinmetaal en in de touringcarsector zijn deze week acties begonnen. Voorbode van arbeidsonrust? Het valt mee. De touringscarsector sloot als eerste toch een cao met een matige loonstijging af. Of is het gezichtsbedrog en prijst Nederland zich met de hoogste inflatie van de hele EU alsnog uit de markt? Het Rotterdams Philharmonisch Orkest vindt dat zijn honorering internationaal ver achterblijft. Twee chef-dirigenten, de huidige, en de toekomstige, internationaal in hoog aanzien, eisten deze week in een brief aan premier Kok voor hun leden loonsverhoging.

ALS DE TREIN vol is of laat, komt dat niet in de laatste plaats door de recordgroei van het aantal reizigers. Daarom investeert de NS drie miljard gulden extra in de toegankelijkheid van de stations, zo maakte het verzelfstandigde staatsbedrijf deze week bekend, en in de verbetering van het spoor. Om de kwaliteit te vergroten. Postbedrijf TPG en de Postbank halveren bijna het aantal postkantoren (die alle postdiensten aanbieden). Dat is na kritiek uit de Tweede Kamer 10 procent minder dan ze eerst van plan waren.

Neweconomy, Nederlands enig beursgenoteerd internetbedrijf, krijgt een nieuwe directeur. Dezelfde die tot zijn verdriet zes weken lang op straat was gezet. Er is geen redder met nieuw geld. Zijn aanblijven is naar verwachting voor eventjes. Chocomel is weg bij Numico. Voorgoed. Friesland Coberco neemt Chocomel van het voedingsbedrijf over. En Heineken, dat minder lifestyle en meer bier in zijn reclame wil, heeft een jong reclamebedrijf voor zijn campagnes aangetrokken.

INTUSSEN ZIJN DE pensioen- en verzekeringsfondsen in Nederland armer geworden, 73 miljard gulden in het laatste kwartaal van het vorige jaar, 10 procent van hun aandelenportefeuille. Wegens de koersval op de internationale effectenbeurzen. Wall Street voorop. Zo goed deed het Nederlandse bedrijfsleven nu ook weer niet. Niet in de VS tenminste. Voorbode van de recessie?

    • Paul Friese