Van Balkom naar finale in recordtijd

Patrick van Balkom heeft zich gisteravond met een nationaal record geplaatst voor de finale van de 200 meter bij het WK indoor in Lissabon. De Nederlandse sprinter kwam tot een tijd van 20,77. Twee weken geleden verbeterde hij zijn record tot 20,84. Van Balkom werd de eerste Nederlandse sprinter sinds 1989 die er in slaagde een finale op een WK te halen. Bram Som plaatste zich voor de halve finale van de 800 meter. Marko Koers werd uitgeschakeld op de 1500 meter.

Van Balkom had naar eigen zeggen zijn belangrijkste doel bereikt. Hij wilde met een Nederlands record naar huis. De 27-jarige atleet won gistermorgen in de eerste ronde zijn serie in 20,90. Dat leverde hem in de halve finale een startplaats op in de buitenbocht. Hij kwam een fractie tekort tegen de Brit Christian Malcolm.

Van Balkoms tijd is de derde van alle deelnemers. In de finale start hij vandaag in baan drie. Hij is op papier de langzaamste atleet. ,,Hoe het dan ook gaat, dit is al een belangrijke steun voor de komende jaren'', zei Van Balkom.

Bram Som bereidde zich samen met de Zuid-Afrikaan Johan Botha voor op hun serie in de eerste ronde. Beiden hebben Jos Hermens als manager. ,,De afspraak was dat Johan zou versnellen en ik een beetje naar buiten zou gaan om rugdekking te geven. Maar dat was niet eens nodig, omdat we veel te snel waren voor de anderen'', blikte de 20-jarige atleet terug.

Bij de Olympische Spelen struikelde Som in de eerste ronde. Nu kwam hij hand in hand met Botha over de finish, waarbij de Nederlander met 1.49,77 als winnaar werd aangewezen. Som loopt vandaag de halve finale.

Marko Koers trof het niet omdat hij in de derde en laatste serie alleen op kop kwam te lopen. ,,Ik heb snel gekozen om te versnellen. Het dreigde een boemelrace te worden. Maar toen er op een ronde voor het einde een groepje over me heen kwam, had ik niet de macht om aan te klampen'', zei Koers die als zesde eindigde in 3.43,17.

De meeste opmerkelijke prestatie op de eerste dag van het WK was de overwinning van de Tsjechische Pavla Hamackova. Zij won met een nationaal record van 4,56 meter het polshoogspringen. Wereldrecordhoudster Stacey Dragila kwam niet eens op het podium. Europees recordhoudster Svetlana Feofanova won de zilveren medaille. De Zweedse Kajsa Bergqvist won het hoogspringen. Opmerkelijk was het optreden van Inga Babakova. Haar echtgenoot en trainer lag ziek thuis in de Oekraïne. Hij coachte haar per mobiele telefoon naar het zilver.