Vakbondsgrrrls sluiten geen CAO's af

Vakbondsgrrrls worden ze genoemd, de vrouwelijke CAO-onderhandelaars van de FNV. Ze rukken op binnen de bonden. Toch worden de grote, toonaangevende CAO's nog steeds door mannen gesloten, blijkt uit Ruimte voor de CAO, het Jaarboek 2000-2001 van de FNV, dat deze week verschijnt.

,,Het is echt uitgesloten dat een vrouw de bouw-CAO zou doen'', zegt Ans Kei. Tot voor kort was ze bij FNV Bouw sectorbestuurder meubel en hout. ,,Maar eigenlijk wordt dat toch een beetje beschouwd als een CAO die er maar een beetje bij hangt.'' Om haar werk beter met haar gezinsleven te combineren verruilde ze de functie voor een managementfunctie in de kinderopvang, in haar woonplaats.

Haar collega Anja Jongbloed is onderhandelaar voor de CAO Metaal en Technische bedrijfstakken, voor FNV Bondgenoten. ,,Bij Bondgenoten zijn de afgelopen drie jaar alle grote contracten naar mannelijke onderhandelaars gegaan. Ondanks de fusie met de Dienstenbond, waar relatief veel vrouwelijke bestuurders werkten. Dat kan geen toeval zijn, denk ik dan.''

Nelly Altenburg van AbvaKabo doet wel ,,een grote'', zegt ze, maar erkent dat ze een uitzondering is. Het is ,,soms een kwestie van netwerk, maar het ligt ook aan vrouwen zelf'', zegt ze. ,,Nu is Telecom vrij. Maar wie solliciteren? Twee relatief jonge mannen. Geen vrouwen.''

Vrouwen hebben naar eigen zeggen een andere stijl dan mannen. Ze hebben minder last van ,,hanengedrag'', zeggen ze zelf. Dat geeft ,,ontspanning in zo'n onderhandelingsproces''.

De pispauze-mythe, die wil dat mannen speciaal naar de wc gaan om een deal te sluiten, wordt door de vrouwelijke onderhandelaars ontzenuwd. Dat wil zeggen: ze geloven er niet in.